teknoloji ve çocuk

İstanbul Bilim Merkezi’nin önerisi üzerine 1998 yılından beri 8-14 Mart günleri, okullarda Bilim ve Teknoloji Haftası olarak anılmaktadır. Bu haftada doğa ve bilim hakkında çeşitli etkinler düzenlenerek çocukların doğa, bilim ve teknolojiye olan ilgilerinin artması amaçlanır. Bunun yanı sıra, bilginin ve teknolojinin hayatımıza etkileri hakkında eğitimlerin verilir ve teknolojinin öğretimde kullanımının önemi de anlatılır. 

Teknoloji, günlük hayatta karşılaşabileceğimiz birçok problem için hayatı kolaylaştıran çözümler sunar. Aynı zamanda teknolojinin gelişimi ile birlikte teknolojinin kullanımı da eğitim ve öğretim hayatında oldukça önemli bir rol oynar. Öğrenme süreçleri üzerinde etkili olan çocukta bilim ve teknoloji konusu bu açıdan son derece önemlidir. Eğitimde birçok değişiklik ve gelişim sağlayan teknolojik araçlar sayesinde bilgiyi aktarmak hem görsel hem de işitsel olarak daha etkili bir hale gelmiştir. “Çocuklarda teknolojinin doğru kullanımı nasıl olmalı?” sorusunun cevabını bulmak için uzmanlara danışabilir ve yazımıza göz atabilirsiniz.

Teknolojinin Yararları ve Zararları

Çocukların gelişim dönemlerinde maruz kaldığı teknoloji, büyüme süreçleri üzerinde önemli ölçüde etkili olur. Çocuklarda teknoloji kullanımı genel olarak olumlu bir araç olarak kullanılsa da çocuğun ekran süresinin yüksek olması sonucu birtakım zorluklarla karşılaşılabilir. 

Pek çok farklı kriterin göz önünde bulundurulması gerektiğinden, “teknolojinin yararları ve zararları nelerdir?” sorusuna çok sayıda cevap verilebilir. Bunlar arasından, teknolojinin çocukların bilgiye daha hızlı ve pratik bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olduğu gerçeği ilk akla gelenlerdendir. Çocukların daha fazla dil öğrenmelerine olanak sağlaması da teknoloji yararları arasında yer alır. Telefon ya da tablet kullanan çocuklar, farklı ülkelerin birçok içeriğine ulaşır ve o dilleri öğrenmeye teşvik edilir. 

Çocukların duyusal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olması, motor koordinasyonunu güçlendirmesi ve bilişsel gelişimi desteklemesi de bilgisayar oyunlarının faydaları arasındadır. Uzun süre ekran başında zaman geçirmek, sosyal etkileşimden uzak kalmak gibi birçok durum ise bilgisayarın zararları olarak sayılabilir. Genel olarak “bilgisayar oyunlarının faydaları ve zararları nelerdir?” sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir: 

  • Bilgisayar oyunları eylemler ve etkinlikler için zihinsel uyarımı teşvik eder. 
  • Bilgisayarda oyunu oynamak, oyunlarda gerekli olan işitsel, görsel ve fiziksel hareketler için koordinasyon becerisini geliştirmeye yardımcı olur.
  • Bilgisayar oyunları, belirli hedeflere ulaşmak amacı sunduğu için dikkat ve konsantrasyon kontrolünü artırır.
  • Bilgisayar oyunları problem çözme becerilerini geliştirir.
  • Bunun yanı sıra, bilgisayar oyunlarının zararlarından biri sosyal etkileşimin azalmasıdır. Fazla kullanım sonucunda bilgisayar oyunları çocukların daha içe dönük ve çevreye karşı ilgilerini yitirmelerine neden olabilir. Bu nedenle ebeveyn kontrolünde ve belli saat aralıklarında kullanımı önemlidir. 

Eğitimde Teknolojinin Olumlu Etkileri

Teknoloji, büyümeye ve gelişmeye devam eden bir alan olduğu için teknoloji ve çocuk etkileşimi çocukların doğumundan itibaren önemli bir etkiye sahiptir. Çocuklar, küçük yaşlardan itibaren teknolojinin onlara sunduğu kolaylıklardan faydalanır ve gelecekte kullanabilecekleri olanaklar için daha hazırlıklı olabilir. 

Eğitim aracı olarak teknolojik kanalların kullanılması, teknolojinin olumlu yönleri arasında yer alır. Çocukların öğrenmelerine yardımcı olmak için kullanılan birçok eğitimsel teknoloji unsuru bulunur. Akıllı cihazlardan tabletlere, çeşitli teknolojik aletler çocukların zihinlerini geliştirmelerine, onlara yeni bilgiler ve yetiler öğretmeye yardımcı olur. Tüm bu cihazlar, eğitimde teknoloji kullanımının önemi ve yararları konusunda büyük bir rol oynar. Bunun yanı sıra eğitimde teknoloji kullanımı yaygın olarak şu şekillerde görülebilir:

  • Teknoloji, sınıf aracı olarak da kullanılır. Okullarda birçok öğretmen, öğrencilerin öğrenmesine yardımcı olmak için çeşitli teknolojik aletler kullanır. Teknoloji, öğrencilerin kavramları pekiştirmesine ve öğrencilerin etkili yollarla motive edilmesine destek olur.
  • Öğrencilerin çoklu görev yapma becerisi kazanmasına yardımcı olur. Yapılan birçok araştırmaya göre teknolojiyi kullanmak küçük çocuklardaki çoklu görev yapma becerisini etkili bir şekilde geliştirir.
  • Görsel ve işitsel öğelerin kullanılması çocukların eğitimine yardımcı olmak için oldukça etkilidir. Video oyunları, eğitici oyuncaklar görsel-uzamsal becerileri uygulamak ve yetenekleri geliştirmek için oldukça etkili bir yoldur. Zekâ oyunları, deney setleri gibi birçok eğitici oyunda görsel uzamsal becerilere ihtiyaç vardır. Bu oyunlar sayesinde çocukların görsel ve uzamsal becerileri gelişir.
  • Geliştirilmiş problem çözme ve karar verme becerilerini geliştirir. Tabletlerde veya akıllı telefonlarda bulunan oyunlar ve uygulamalar çocukların problem çözme becerilerini geliştirmeye destek olur.

Çocuklarda Teknoloji Kullanımı

Teknoloji, doğru kullanıldığında çocukların gelişme sürecine olumlu etkiler yapan etkili araçlar arasında yer alır. Teknolojinin doğru kullanımı ile çoklu görev becerisi ve gelişmiş el-göz koordinasyonu gibi birçok beceri geliştirilebilir. 

Bununla birlikte, ekran süresi doğru bir şekilde yönetilmediğinde çeşitli cihazlar, çocuk üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir. Teknolojinin faydaları,çocuk gelişimi açısındanoldukça kullanışlı imkanlar yaratırken teknolojik cihazların doğru bir şekilde yönetilmemesi uzun vadede zararlı sonuçlar doğurabilir. Çocukların gelişimi üzerinde teknolojinin yararları ve zararları hakkında yapılan birçok araştırma bulunur. Ebeveynlerin, çocukların teknolojiyle etkileşime girmelerinin doğru yollarını bulması sayesinde çocukların davranışları üzerinde teknolojinin olumlu etkileri gözlenir. 

Teknolojiyi doğru kullanmak,çocuğun gelişimi üzerinde oldukça olumlu etkiler yaratır. Bu nedenle,

  • Çocuklarınızın teknolojik aletleri kullanma süresinden haberdar olmak,
  • Çocuğunuzun bu cihazları ne amaçla kullandığını bilmek,
  • Çocuğunuzun karşılaşabileceği tehlikeler hakkında bilgi sahibi olmak,
  • Eğitici oyunlara teşvik ederek ekran süresini azaltmak göz önünde bulundurulması gereken konulardandır.

Yukarıda belirtilenler ve uzmanların önerileri, gelişen teknolojinin çocuklara zararlarını ve olumsuz etkilerini sınırlandırmaya yardımcı olabilecek fikirler arasında yer alır.

teknolojik oyuncak

Eğitici & Öğretici Oyuncaklar

Çocukların gelişimi için teknolojinin yanı sıra çeşitli eğitici ve öğretici oyuncakların kullanılması da oldukça önemlidir. Çocuklarınızın doğaya ve bilime ilgi duyması için farklı birçok yol izleyebilirsiniz. Etkili ve olumlu bir çocuk ve teknoloji etkileşimi sağlamak için çeşitli oyunlarla öğrenme sürecini keyifli hale getirebilirsiniz. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte teknolojinin faydaları ve zararları sıklıkla tartışılan konulardan biri haline gelmiştir. Çocuklar için özel olarak tasarlanan bu oyuncaklar çocukların yaşamın sosyal ve duygusal rollerini aktif bir şekilde deneyimlemelerine yardımcı olur. 

Bununla birlikte, daha önce kullanmadıkları yeni sözcükleri kullandıklarına tanık olabilirsiniz. Bu oyunlar aynı zamanda çocukların düşünme ve problem çözme becerilerinin gelişmesine destek olur. Çocuğunuzun ilgi duyduğu alanı göz önünde bulundurarak onun için oyun setleri alabilirsiniz. El-göz koordinasyonunun ve ince motor becerilerinin gelişimini destekleyen bu oyuncaklar aynı zamanda çocuklarınızın kendilerini yaratıcı bir şekilde ifade etmelerine olanak tanır. Çocuğunuzun bilime ilgi duyduğunu gözlemlediyseniz farklı bilim alanlarına yönelik bilim setlerini tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra eğitici oyunlar listesine göz atarak insan anatomisi maketleri, zekâ oyunları ve deney setleri gibi birçok eğitici oyuncak seçeneğine ulaşabilirsiniz.

Doğa & Bilim Eğitici Oyuncakları ve Fiyatları

Çocuklar doğal olarak meraklıdır, bu sebeple doğa ve bilim temalı oyuncaklar hemen her yaştan çocuk için ilgi çekicidir. Bilimin nasıl işlediğini görmeleri ve doğayı keşfetmeleri için ideal olan bu oyuncaklar arasından çocuğunuzun seveceği bir oyuncak bulabilirsiniz. Bilim setleri ile çocuklarınız için ömür boyu sürecek bir öğrenme ve keşfetme sevgisi aşılayabilirsiniz. Çocuğunuzun bilime ilgisi olmadığını düşünseniz bile eğlenceli oyuncaklar sayesinde çocukların bu konulara merakını artırabilirsiniz. Çocuğunuz ister doğadaki böcekleri ve bitkileri gözlemlemeyi seviyor olsun ister mıknatıs ve elektrikli görsellerden hoşlanıyorlar olsun, farklı alanlar için tasarlanan birçok oyuncak çeşidi bulunur. Teknoloji, uzay, robot ve insan biyolojisi gibi farklı temalarda tasarlanan oyuncaklar ile çocuğunuzun yeni keşifler yapma macerasına ortak olun!