Yoğurt Makinesi Nasıl Kullanılır

Kendin yap furyası sadece dekorasyonda değil, mutfaklarda da giderek popüler hale geliyor. Sağlıklı beslenmek için yoğurdunuzu evde yapmayı düşünüp zahmetinden dolayı vazgeçtiyseniz, sizin için geliştirilmiş pratik bir teknoloji var: Yoğurt yapma makinesi. Kıvamını tutturma derdi olmadan doğal, kolay ve ekonomik bir ev yoğurdu lezzeti için ihtiyacınız olan tüm bilgiler bu rehberde.

yoğurt yapma makinesi

Yoğurt Makinesi Nedir, Nasıl Çalışır?

Yoğurdun mayalanma mantığı Neolitik Çağ’dan beri değişmese de elektrikli mutfak aletleri sayesinde artık her şey daha pratik. Yoğurt makineleri tıpkı geleneksel yöntemlerde olduğu gibi sütün sıcaklığını sabit tutarak mayalanmasını sağlıyor. Tabii günün sonunda yoğurt makinesi kullananlar yoğun kıvamlı ve taş gibi bir yoğurtla ödüllendirildikleri için makinelerin hakkını vermek gerekiyor.

8 Adımda Makineyle Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır?

Doğal, sağlıklı ve ihtiyaç duyduğunuz kadar yoğurt yapmanın formülü için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

  1. Maya için mümkün olduğunda katkı maddesi içermeyen doğal yoğurtları tercih edin.
  2. Varsa kaymağını aldıktan sonra yoğurdu bir kaseye koyun ve homojen kıvama gelene kadar çırpın. 
  3. Sütü kavanozlara bölüştürdükten sonra her kavanoz için bir çay kaşığı kadar yoğurt mayası ekleyin ve bir tur daha karıştırın.
  4. Kavanozları kapaklarını kapatmadan makineye yerleştirin.
  5. Yoğurt makinesinin kapağını kapattıktan sonra fişi takarak cihazı çalıştırmaya başlayabilirsiniz.
  6. Yoğurdun mayalanma sıcaklığı için 42 ila 45 derece arasındaki değerleri tercih edebilirsiniz. İdeal sıcaklık değeri yaşadığınız iklim, yoğurdun cinsi, sütün özellikleri gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebiliyor. Bu nedenle en iyi sonucu deneme yanılma metoduyla zaman içinde edeceğinizi unutmayın.
  7. Yoğurdun makinede mayalanması ortalama 8-12 saatte gerçekleşiyor. İdeal süre için kullandığınız ürünün kullanım kılavuzundaki önerilen değerleri takip edebilirsiniz. 
  8. Yoğurt yapımı tamamlandıktan sonra kavanozları buzdolabına koyun ve bir gece dinlendirin. 
camda yoğurt

Yoğurt Yapma Makinesi Kullananlar için Püf Noktalar

Yoğurt makineleri kolay bir kullanıma sahip olsa da başarılı sonuç elde etmek için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor.

İşte yoğurt yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Kullanmadan önce kavanozları iyice sterilize ederek kuruladığınızdan emin olun.
  • Mayalama için taze ve son kullanma tarihi geçmemiş sütler kullanmaya dikkat edin. 
  • Taze inek sütü kullanmayı düşünüyorsanız, kaynattıktan sonra hemen makineye koymayın. Oda sıcaklığına ulaşana kadar beklemeniz gerekiyor. Aynı işlem buzdolabından çıkarılan sütler için de geçerli.
  • Sağlıklı bir mayalama süreci için ekleme ve karıştırma aşamalarında tahta kaşık kullanmaya özen gösterin.
bebek yoğurdu

Sağlıklı ve Pratik Yoğurt Tarifleri

Hazır yoğurdunuzu kendiniz yapmışken sağlıklı beslenme arzunuzu yoğurt kasesi tarifleriyle taçlandırmak isteyebilirsiniz.  

1. Muzlu Yoğurtlu Kahvaltı Kasesi

Enerjiniz gün boyu eksilmesin istiyorsanız, sağlıklı probiyotiklerle dolu bu tarifi kahvaltılarınızda kullanabilirsiniz. 

Malzemeler:

  • Çeyrek su bardağı karabuğday
  • Yarım çay kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker
  • 1,5 su bardağı ev yoğurdu
  • 1 adet orta boy muz

Yapılışı:

  1. Kabuksuz karabuğdayları tarçın, yağ ve şeker karışımına ekleyin.
  2. Karışımı bir tavada 5-6 dakika boyunca kızartın.
  3. Muzları dilimleyerek yoğurtla karıştırın ve soğuması için beklettiğiniz karabuğdayları kaseye dökün.

2. Elmalı Tarçınlı Yoğurt Kasesi

Sıradaki tarif güne düşük kalori, bol vitamin ve ev yoğurduyla başlamak isteyenlere geliyor. 

Malzemeler:

  • 2 bardak yoğurt
  • 1 yemek kaşığı kuru üzüm
  • 4 yemek kaşığı öğütülmüş ceviz içi
  • 1 adet küp doğranmış elma
  • Bir tutam tarçın

Yapılışı

  1. Doğranmış elma ve kuru üzümleri küçük bir tencere koyduktan sonra 50 ml su ve tarçını ekleyerek 15 dakika kısık ateşte pişirin.
  2. Malzemeler yumuşacık olduğunda ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  3. Kaseye koyduğunuz yoğurda pişirdiğiniz malzemeleri ekleyin ve üzerine ceviz içini serpiştirin.

3. Yüksek Proteinli Yoğurt Kasesi

Protein içerikli besinler ev yoğurduyla birleşince sporcular için öğün yerine geçen bir karışım ortaya çıkıyor.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı ev yoğurdu
  • 1 ölçü çikolatalı protein tozu
  • 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • Süslemek için meyve veya granola

Yapılışı:

  1. Protein tozu, fıstık ezmesi ve tarçını yoğurda ekleyin ve homojen şekilde dağıtana kadar karıştırın.
  2. Kaseye çilek, muz veya granola ekleyerek afiyetle tüketin.

En İyi Yoğurt Makinesi Önerileri

Kolay yoldan evde yoğurt yapmak istiyorsanız aşağıdaki modellere mutlaka göz atın. Sağlıklı ve besleyici ev yoğurdunu sofranızdan eksik etmeyin.

tefal 2 yoğurtçum

1. Tefal YG500132 Yoğurtçum II Yoğurt Makinesi

Kullanıcıları iki farklı pişirme moduyla karşılayan Tefal yoğurt yapma makinesi hem ev yapımı hem de süzme yoğurt mayalayabiliyor. 8 adet cam kavanozun yanı sıra 1 litrelik geniş bir iç hacim sunuyor. Şeffaf kapak tasarımıyla mayalanma sürecini anbean takip edebileceğiniz bu ürün geleneksel ev yoğurtlarından farksız bir lezzet deneyimi yaşatıyor.  

Arzum AR853 Bebbe Yoğurt Makinesi

2. Arzum AR853 Bebbe Yoğurt Makinesi

Defalarca deneyip kıvamını bir türlü tutturamıyorsanız, 4 farklı zaman ayarına sahip Arzum yoğurt makinesi ile arzuladığınız lezzete en pratik şekilde ulaşabilirsiniz. 6 cam kavanoz ve iki adet geniş yoğurt kabıyla fonksiyonel bir kullanım sunuyor. Çalışırken yalnızca 8 wattlık bir güce ihtiyaç duyduğu için yüksek elektrik faturası endişesini de ortadan kaldırıyor. 

babyplus

3. Baby Plus BYP-YM01 Yoğurt Yapma Makinesi

Yoğurt ek gıdaya geçişte bebeklerin vazgeçilmez besin kaynakları arasında yer alıyor. Haliyle mutfakta çok yer kaplamayan ve pratik kullanımlı bebek yoğurt makinesi arayışları hız kazanıyor. Ebeveynlerin bu beklentilerini karşılamak için geliştirilen Baby Plus yoğurt yapma makinesi 4 cam kavanozlu kompakt tasarımıyla bebekleri sağlıklı probiyotiklerle tanıştırıyor.

Weewell WYM200 Yoğurt Yapma Makinesi

4. Weewell WYM200 Yoğurt Yapma Makinesi

Ergonomik tasarımıyla dikkat çeken Weewell yoğurt makinesi estetik görünümü sayesinde mutfaklara şık bir dokunuş yapıyor. Doğal ev yoğurdu yapmak isteyenlere ideal kıvamı tutturmak için sabit sıcaklık teknolojisi sunuyor. Ayrıca geniş ağızlı, makinede yıkanabilen ve buzdolabına uyumlu 4 adet cam kavanoz içeriyor.   

Blue House BH681YM Natural Yoğurt Makinesi

5. Blue House BH681YM Natural Yoğurt Makinesi

Blue House yoğurt makinesi her biri 150 ml kapasiteye sahip 6 cam kavanoz ve bir adet litrelik plastik kap ile tek seferde geniş bir ailenin ihtiyacını karşılayacak kadar mayalama yapabiliyor. Sızdırmaz kavanoz kapaklarıyla öne çıkan bu ürünü kullanarak 6 ila 8 saat arasında doğal ev yoğurdu kıvamını yakalayabilirsiniz.

Kiwi KYM-7205 Yoğurt Makinesi

6. Kiwi KYM-7205 Yoğurt Makinesi

Şık tasarımıyla öne çıkan Kiwi yoğurt makinesi kavanozlu ürünlerin aksine tek parçadan oluşan bir hazne içeriyor. 1 litrelik haznesi küçük aileler için ideal bir kullanım sunuyor. Temizliği oldukça kolay olan bu ürünün şeffaf kapak ve hazne parçaları bulaşık makinesinde de yıkanabiliyor. 

Arçelik K 1670 Yoğurt Makinesi

7. Arçelik K 1670 Yoğurt Makinesi

İnovatif teknolojileriyle mutfak yaşamını kolaylaştıran Arçelik yoğurt makinesi ürünleriyle de bu yaklaşımını sürdürüyor. Çevre dostu ve enerji tasarruflu özellikleriyle dikkat çeken bu ürün zaman göstergesi ve fonksiyon ayarı gibi ayrıcalıklar sunuyor. 8 kavanoz ve 1,5 litrelik geniş kaptan oluşan Arçelik yoğurt makinesi ile tüm ailenize yetecek kadar yoğurt mayalayabilirsiniz.

Özetle, ev yapımı yoğurda duyulan özlem yeni teknolojilerle son buluyor. Görevini pratik bir şekilde tamamlayan makinelerin her biri farklı özellikler taşıyor. Haliyle yoğurt yapma makinesi fiyatları da ürünlerin özelliklerine göre değişiyor. Bütçeniz, beklentileriniz ve ailenizdeki kişi sayısı gibi faktörlere göre seçim yaparak sizin en iyi yoğurt yapma makinesine sahip olabilirsiniz.