Tv Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Ses ve görüntü teknolojilerinin hızlı gelişimi televizyon alışverişinde kararsızlık yaşatsa da bu rehber size yardımcı olmak için var. Marka, boyut ve ekran faktörlerine hapsolmadan televizyonunuzu daha kapsamlı bir değerlendirmeyle satın almak istiyorsanız; OLED TV nedir, 4K ve HD ne demek gibi önemli soruların cevabını bu kapsamlı yazıda bulabilirsiniz. Televizyon alırken nelere dikkat edilmeli gelin beraber inceleyelim.
Televizyon Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Faktör
En iyi televizyon beklentilerime yanıt veren televizyondur diyorsanız, TV seçimi için aşağıdaki noktalara dikkat ederek alışverişinizi maksimum faydayla sonlandırabilirsiniz.
İşte TV seçiminde dikkat edilmesi gerekenler:
TV Ekran Boyutları ve Kurulum Özellikleri
İster salonda ister yatak odasında olsun, yeni bir televizyon satın almadan önce ilk olarak nereye konumlandıracağınızı belirlemeli ve buna uygun boyutları tercih etmelisiniz. Televizyon ekran boyutları köşegen uzunluğuna göre inç veya santimetre cinsinden ifade ediliyor. Diyagonal TV ekran boyutları 22 inçten başlayarak 86 inçe kadar çeşitli seçenekler sunuyor. Çoğu oturma odasında 50 inç veya daha büyük bir televizyon ile iyi sonuçlar elde edebilirsiniz; ancak odanızın büyüklüğüne ve bütçenize göre diğer seçenekleri de değerlendirmenizde fayda var.
Kurulumu nasıl yapacağınız da televizyon boyutunu etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Örneğin, TV sehpası kullanacaksanız mobilyanın boyutlarını da hesaba katmalısınız. Eğer duvara monte etmeyi düşünüyorsanız, en uygun televizyon ölçüleri için aşağıdaki yöntemi uygulayabilirsiniz:
- Televizyonla oturma alanınız arasındaki mesafeyi santimetre cinsinden ölçün.
- Ardından TV ve izleme noktası arasındaki mesafeyi 2 veya 2,5’a bölerek ideal TV boyutunun santimetre cinsinden değerini bulabilirsiniz.
- Örneğin, televizyonu üç metreden izleyecekseniz, 120 cm ve 150 cm arasındaki TV boyutlarını tercih edebilirsiniz.
- Büyük televizyonun her zaman en iyisi değildir. Bu nedenle daha az yorgunluk ve korunmuş bir göz sağlığı için uygun ölçülere yönelmelisiniz.
TV Dış Tasarım Özellikleri
Televizyonları bulundukları alandan bağımsız bir ünite olarak değerlendirmek pek doğru olmaz. Nitekim, diğer ev eşyalarıyla uyum sağlaması ve kullanım sırasında ergonomik bir rahatlık sunması gerekiyor. Kişisel zevklerinizi yansıtan bir televizyon seçimi yapmak için renk ve materyal özelliklerine de dikkat edebilirsiniz. Ayrıca sadece ambiyansı dönüştürmekle kalmayıp, aynı zamanda seyir zevkini de etkileyen kavisli veya düz ekranlara da göz atabilirsiniz.
Son olarak, genellikle göz ardı edilen kablo yönetimi konusuna da değinmekte fayda var. Özellikle oyun konsolu, uydu alıcısı ve diğer kablolu donanımları kullanmayı düşünüyorsanız, derli toplu bir görünüm için TV ünitesi modellerine uyumlu bir televizyon seçmelisiniz.
TV Ekran Çözünürlüğü
Televizyon modellerine göz atarken 4K nedir, ne demek diye merak ediyorsanız bu değerler çözünürlüğü ifade ediyor. 4K çözünürlük televizyonlarda yaklaşık 4000 tane yatay piksel olduğu anlamına geliyor. Görüntü kalitesini doğrudan etkileyen ekran çözünürlüğü 8K, Full HD ve Ultra HD gibi farklı standartlar da sunuyor. 4K ve 8K gibi yüksek çözünürlüklü televizyonları gözlerinizi yormadan yakından izleyebilirsiniz.
Kısacası seçim sırasında 4K TV nedir diye düşünürken çözünürlük arttıkça elde edeceğiniz performansın da iyileştiğini bilmelisiniz. Çözünürlüğü yüksek televizyonlar daha canlı bir görüntü sunarken ince ayrıntıların fark edilmesini de kolaylaştırıyor. Bununla birlikte daha düşük çözünürlüğe sahip televizyonlar da bulunuyor. Full HD olarak adlandırılan 1080p ve daha düşük çözünürlüklü televizyonları tercih ederken ekran boyutunun büyük olmamasına dikkat etmelisiniz.
HDR Teknolojisi (High Dynamic Range)
4K televizyonlar üstün görüntü kalitesiyle son yıllarda oldukça popüler, fakat teknoloji dünyası daha da iyisini aramaktan vazgeçmiyor. Film izlerken karanlık bir sahnedeki ayrıntıları fark etmek için gösterdiğiniz çabayı hatırlayın. HDR teknolojisi sayesinde artık buna gerek kalmıyor. Yüksek Dinamik Aralık anlamına gelen bu teknoloji daha yüksek parlaklık, kontrast ve geniş renk gamıyla görüntüleri daha canlı ve gerçekçi hale getirirken, karanlık detayları da belirginleştiriyor.
TV seçiminde maliyet faktörü pek önemli değilse, HDR teknolojisine sahip bir cihaz satın alarak ultra yüksek çözünürlüğün avantajlarını tam anlamıyla yaşayabilirsiniz. Yüksek kaliteli içerikleri oynatırken mükemmel bir performans vadeden bu yenilikçi teknoloji gerçekte kadrajın önünde ne varsa onu ekranlara taşıyor. Haliyle 4K TV’lerin bir üst versiyonu olan HDR televizyonlardan etkin bir şekilde faydalanabilmek için yüksek kaliteli içerikler oynatmanız gerekiyor.
Son olarak, HDR televizyon satın almadan önce bu teknolojinin sahip olduğu sürüm standartlarını da bilmenizde yarar var. Birçok marka HDR uyumluluğu için minimum gereksinimleri destekleyen HDR10 standardını kullanırken, bu teknolojinin daha gelişmiş bir versiyonu daha bulunuyor: Dolby Vision. Premium modellerde temel bir standart haline gelen Dolby Vision ile daha doygun, detaylı ve zengin renkler elde edebilirsiniz.
Smart TV Özelliği
Akıllı teknolojiler her alanda yaygınlaşırken, televizyonlardaki kullanımı biraz daha eski. Kullanıcı deneyimini iyileştirmek için tasarlanan Smart TV özelliği makine öğrenimi, yapay zeka ve diğer gelişmiş teknolojilerden yararlanıyor. Smart TV ne demek diye merak ediyorsanız, bu özelliğe sahip televizyonlar Wi-Fi veya Ethernet kablosu aracılığıyla internete bağlanabiliyor. Bu sayede Netflix, Youtube, Spotify, Amazon Prime ve daha pek çok akış uygulamasına erişebilirsiniz. Arayüzü daha akıllı hale getiren bu özellikle ile televizyonunuzu aynı ağa bağlı telefonlarla da kontrol edebilirsiniz.
Smart TV nedir ve neden önemlidir diye düşünürken video akış uygulamalarına biraz daha değinmek gerekiyor. Nitekim, 4K ve 8K gibi yüksek çözünürlüklü televizyonlar satın aldığınızda oynatacağınız içeriklerin de yüksek kaliteli olması gerekiyor. Uydu alıcısındaki TV kanallarının birçoğu 8K yayın yapamadığı için video akış uygulamalarındaki yüksek çözünürlüklü içerikleri oynatarak televizyonun özelliklerini etkin bir şekilde kullanabilirsiniz.
Eğer bütçeniz izin vermiyorsa, Smart TV özelliği olmayan cihazları da tercih edebilirsiniz. Bu tip televizyonlarda yerleşik uygulamalar bulunmasa da telefonu televizyona bağlama yoluyla dilediğiniz içerikleri ekrana yansıtabilirsiniz. Telefonu TV’ye bağlamak için geliştirilmiş çeşitli network görüntü aktarıcıları bulunuyor.
Görüntü Tarama Hızı – Ekran Yenileme Hızı
Tıpkı dizüstü bilgisayar seçiminde olduğu gibi, televizyon seçerken de görüntü tarama hızı faktörüne önemle yaklaşmak gerekiyor. Hertz (Hz) birimiyle belirtilen bu özellik televizyonların bir saniyede kaç farklı kare görüntüleyebileceğini ifade ediyor. TV’lerdeki yerel yenileme hızları 50 Hz ve 120 Hz arasında değişiyor.
Seçiminizi bu faktöre göre yaparken izlediğiniz içeriklerin türünü de göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, hızlı aksiyonun bol olduğu motor sporlarını veya basketbol maçlarını takip etmiyorsanız, 120 Hz televizyon modelleri yerine daha düşük frekansları tercih edebilirsiniz. Eğer TV’nizi eğlence amaçlı kullanacaksanız 60 Hz tarama hızına sahip televizyonlara yönelebilirsiniz; çünkü günümüzdeki neredeyse tüm video oyun konsolları saniyede 60 kare ile sınırlandırılmış durumda.
Ekran Teknolojisi – OLED, LED, QLED
Eski model tüplü televizyonlar yerini düz ekran panellerine bıraktığından beri, ekran türü neredeyse televizyonun markası kadar önem taşıyor. Tabii ki düz ekran panelleri de değişip dönüşüyor. Bir zamanlar plazma ve arkadan aydınlatmalı LCD paneller popülerken, şimdilerde LED, OLED ve QLED gibi televizyon çeşitleri revaçta. Televizyon alırken nelere dikkat edilmeli diye düşünenlerin sık sık karşılaştığı bu harf gruplarının ne anlama geldiğini öğrenmekte fayda var. O halde, seçeneklerinizi daraltmak ve televizyon karşılaştırma sürecini kolaylaştırmak için bu ekran türlerinin özelliklerine göz atın.
- OLED TV
Organik ışık yayan diyot olarak da bilinen OLED ekran teknolojisi, ekrandaki her pikselin elektrik akımına tepki olarak kendi ışığını yaymasını sağlıyor. Bu sayede derin siyahlar, yüksek düzeyde kontrast ve gerçekçi renkler elde ediliyor. Arkadan aydınlatmaya gerek duymadığı için OLED televizyon ölçüleri haliyle daha ince ve dar oluyor.
OLED’ler daha iyi görüş açıları sağlarken LED ve QLED ekran tiplerine kıyasla daha düşük parlaklık sunuyor; ancak bu teknolojinin üstün özellikleri göz önüne alındığında küçük bir detay olarak kalıyor. Haliyle, OLED televizyon modelleri rakiplerine kıyasla daha pahalı oluyor. Eğer bütçeniz izin veriyorsa ve mümkün olan en iyi görüntü kalitesini elde etmek istiyorsanız, bu ekran teknolojisine sahip televizyon modellerini tercih edebilirsiniz.
- LED TV
Tıpkı LCD’ler gibi arkadan aydınlatmalı ışık teknolojisini kullanan LED TV modelleri OLED ve QLED’e kıyasla daha uygun maliyetli seçenekler sunuyor. Bu ekran tipi IPS ve VA olarak kendi içinde de ikiye ayrılıyor. IPS ekranlar daha iyi görüş açıları sunarken, VA daha etkili kontrast seviyeleri sağlıyor. LED TV’ler arkadan aydınlatma ile renkli görüntüleri kaliteli bir parlaklıkla yansıtsa da siyahların hiçbir zaman gerçek siyah olmadığını belirtmek gerekiyor.
- QLED TV
QLED ekran teknolojisinin LED ve OLED’i ortak noktada buluşturduğu düşünülse de teknoloji ve donanım söz konusu olduğunda LED’e daha yakın olduğunu söylemek mümkün. Esasen LED TV niteliği taşıyan bu tip televizyonlar, daha iyi renkler üretmek için LCD katmanı ile LED arka ışığı arasında kuantum filtreler bulunduruyor. Sonuç olarak, diğerler ekran tipleriyle karşılaştırıldığında QLED teknolojisine sahip televizyonlar daha iyi renk ve parlaklık deneyimi sunmasına rağmen, kontrast seviyesi ve siyahlıkta OLED’lerin gerisinde kalıyor.
TV Ses Özellikleri
Ses teknolojileri eskisinden daha gelişmiş olsa da modern televizyonların giderek küçülen boyutları mevcut ileri teknolojileri kullanmaya pek izin vermiyor. Bu nedenle üreticiler heyecan verici görüntüler sunarken ses kalitesinden fedakarlık etmek durumunda kalıyor. Film izlerken veya oyun oynarken tabii ki duymak isteyeceğinizden daha fazla ses elde edebilirsiniz; ancak ince tınıları, bassları ve diğer ayrıntılı ses karakterlerini duymakta zorlanabilirsiniz. Haliyle yeni bir televizyon seçerken kullanılan ses teknolojisini dikkatle incelemelisiniz. Ayrıca en iyi deneyimi yaşamak için televizyonla birlikte soundbar gibi ses sistemleri de satın alabilirsiniz.
Bağlantı, Aksesuar ve Kablo Özellikleri
Modern televizyonlar kumandayla zapping yapmaktan daha fazlasını vadediyor. Yatırımınızın karşılığını tam anlamıyla alabilmek için seçeceğiniz TV’nin video oyun konsolu, telefon, bilgisayar ve diğer elektronik cihazlarla bağlantısı için uygun özellikler taşıdığından emin olmalısınız. Örneğin; soundbar, oyun konsolu ve bilgisayar gibi ek donanımları TV’ye bağlarken HDMI bağlantı noktalarına ihtiyacınız var.
Yeni televizyon modellerinin birçoğunda Bluetooth bağlantı teknolojisi bulunuyor. Kulaklık ve diğer cihazlarınızı TV’ye kablosuz bir şekilde bağlamak istiyorsanız, bu özelliklere de dikkat etmelisiniz. Aynı anda birden fazla cihaz bağlantısı için TV üzerindeki port sayıları da büyük önem taşıyor. Televizyonda en az 4 HDMI bağlantı noktası aramalısınız ve eğer 4K çözünürlüklü bir TV seçecekseniz bağlantı noktalarının HDMI 2.0’ı desteklediğinden emin olun.
Garanti Kapsamı ve Yetkili Servis Ağı
Yeni bir televizyona sahip olmak başlarda heyecan verici olabilir, ancak ileride nelerle karşılaşacağınızın garantisi yok. Üreticiler rakipsiz teknolojilerini tanıtırken bunların garantisini vermeyi de ihmal etmiyor. İhtiyaçlarınıza uygun bir ürünü seçerken garanti kapsamına dahil edilen hataları ve garanti süresini de hesaba katmalısınız. Yetkili servis ağı geniş markaların ürünlerini tercih ederek herhangi bir olumsuzluk durumunda probleminizi kolayca çözüme kavuşturabilirsiniz. Ayrıca bazı televizyon markaları kurulum hizmeti de veriyor. Seçim yapmadan önce bu ayrıcalığı da hesaba katabilirsiniz.
En İyi Televizyon Modeli Önerileri
Televizyon alırken nelere dikkat edilmeli sıraladık peki en iyi televizyon markası hangisi? Buna karar vermek zor fakat en iyi modelleri listelemek mümkün. Modern teknolojilerin gerisinde kalmamak ve seyir zevkini en üst düzeyde yaşamak istiyorsanız, aşağıdaki modellere göz atabilirsiniz.
Philips 50PUS8505/62 50″ Ambilight 4K Ultra HD Android Smart LED TV
Philips Ambilight 4K çözünürlüklü televizyon modeli sinematik görüntüsü ve üst düzey ses kalitesiyle Smart LED TV modelleri arasında en popüler seçeneklerin başında geliyor. Ambilight nedir diye merak ediyorsanız, Philips’e ait bu özellik televizyonun arkasındaki LED ışıklar sayesinde ekrandaki hareketlere benzer yansımaları arkasındaki duvara yansıtıyor. Bu sayede sahne derinliğini artırarak iyileştirilmiş bir TV deneyimi sunuyor. Üstelik, Philips’in bu TV modelinde dahili uydu alıcısı, Android işletim sistemi ve Wi-Fi bağlantısı gibi benzersiz özellikler bulunuyor.
LG OLED55CX6LA 55″ 4K Ultra HD Smart OLED TV
LG televizyon modelleri OLED pikselleri ve akıllı teknolojileriyle ekran başına geçtiğinizde benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Gücünü yapay zekadan alan bu cihaz kullanıcı deneyimini iyileştirmek için derin öğrenme algoritmalarından faydalanan son nesil bir işlemciyi kullanıyor. Teknolojinin en son halini evinize taşımak istiyorsanız, uzaktan kumanda olmadan kontrol edebileceğiniz akıllı LG TV modelleri ile hem film izlerken hem de oyun oynarken en iyi görüntü ve sesin tadını çıkarabilirsiniz.
Samsung 55TU8300 55″ 4K Ultra HD Curved Smart LED TV
Ultra HD nedir diye merak ediyorsanız, Samsung’un bu TV modeliyle sorunuzun cevabını alabilirsiniz. 4K kristal işlemcisiyle HDR kalitesinde görüntü sunan bu Smart TV aynı zamanda estetik bir dış tasarım vadediyor. Ekstra ince ve kavisli ekranıyla hem TV sehpası üzerinde hem de duvara monte ederek kullanabilirsiniz. Akıllı teknolojilerle donatılan Samsung TV modelleri ile ses asistanını kullanarak kumandasız yönlendirme de yapabilirsiniz.
Sony KD-50X85J 50″ 4K Ultra HD Android Smart LED TV
Akıllı teknolojilerle desteklenen Sony markalı bu televizyon modeli uyumlu boyutları, akışkan tasarımı ve en önemlisi gelişmiş özellikleriyle eşsiz bir deneyim yaşatıyor. Ambiyans optimizasyonu özelliği sayesinde ışık ve sesi ortam koşullarına göre ayarlıyor. Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlarla zahmetsizce eşleşen bu fonksiyonel TV modelini tercih ederek hayatınızı kolaylaştıran teknolojilerle tanışabilirsiniz.
Vestel 65Q9900 65″ 4K Ultra HD Smart QLED TV
65 inçlik ekranı ile büyük salonlar için mükemmel bir seçim olan bu Vestel Smart TV modeli fiyat avantajı ve düşük enerji tüketimiyle öne çıkıyor. En kaliteli görüntü deneyimini sunmak için HDR destekli Dolby Vision formatını kullanan Vestel markalı televizyon ile Ultra HD ekranın keyfini yaşayabilirsiniz. Smart TV özelliğini kullanarak video akış platformlarına dahil olabilir ya da HDMI, Wi-Fi ve DLNA bağlantıları sayesinde oyun zevkini en üst düzeye taşıyabilirsiniz.
Kısacası, televizyon seçiminde dikkat edilecek çok faktör var. İster mutfağınızda kullanmak için ikinci bir televizyon alın ister de salonunuzun başrolü için devasa bir ekran seçin, yeni bir ürün alırken hem bugünü hem de yarını düşünmelisiniz. Geleceğin teknolojileri hakkında ipucu veren gelişmiş tasarımları tercih ederek yıllar boyunca kullanabileceğiniz bir ürüne sahip olabilirsiniz.
Yorum Yap