telefon televizyona nasıl bağlanır

Hareket halindeyken cep telefonlarının küçük ekranları fonksiyonel bir kolaylık sağlasa da evde geçirilen vakitlerde televizyonun büyük ekranı oyunun kurallarını değiştiriyor. Görsel, yazılı ve diğer mobil verilerinizi telefonun küçük ekranına hapsetmek yerine televizyonun yüksek çözünürlüklü ekranına yansıtmak isteyebilirsiniz. telefon televizyona nasıl bağlanır, kablolu ve kablosuz yöntemler nelerdir diye merak ediyorsanız iOS ve Android cihazlarınız için en pratik metotları bu rehberde bulabilirsiniz.

Android Akıllı Telefon Televizyona Nasıl Bağlanır?

Android telefonunuzdaki video, ses ve resim dosyalarını televizyona yansıtmak için kablolu ve kablosuz birçok seçeneğe sahipsiniz.  

Android cep telefonu TV’ye nasıl bağlanır diyenler için 4 temel yöntem: 

HDMI telefon

1. HDMI ve type-C, microUSB Çevirici

Tablet ve telefon gibi Android cihazları televizyona kablolu bir şekilde bağlamanın en kolay yolu kablo ve wıreless kullanmaktan geçiyor. Herhangi bir güç kaynağı gerektirmeden pratik bir şekilde kullanılan çevirici adaptörlerin bir ucu telefonun şarj soketine diğer ucu televizyondaki HDMI girişine bağlanıyor. Bağlantı için çevirici satın alırken Android cihazınızdaki USB bağlantı türüne göre type-C, USB 2.0 veya diğer seçenekleri tercih edebilirsiniz.

·        HDMI dönüştürücü adaptöründeki USB kablosunu akıllı telefona veya tablete bağlayın.

·        Harici bir HDMI kablosunun bir ucunu adaptöre, diğer ucunu ise televizyonun arkasındaki HDMI bağlantı noktasına takın.

·        televizyon kumandasını veya monitör tuşlarını kullanarak HDMI kaynağına gidin.

·        Arkanıza yaslanın ve akıllı cihazlarınızdaki video, fotoğraf ve diğer multimedya içeriklerini büyük ekrana yansıtmanın keyfini çıkarın.

MHL kablosu

2. MHL Bağlantısı (Mobile High-Definition Link)

MHL, Android telefon ve tabletleri TV’ye bağlamak için en temel kablolu standartların başında geliyor. Birçok Android cihaz tarafından desteklenen MHL, microUSB bağlantı noktası üzerinden hem güç hem de ses/video gönderilmesine izin veren akıllı bir sistem kullanıyor. 

MHL standardını destekleyen televizyonlar aynı zamanda HDMI bağlantı noktası da taşıyor. Android telefonu televizyona kablolu bir şekilde bağlamak için yapmanız gereken tek şey microUSB – HDMI dönüştürücü adaptörlerin USB ucunu telefona, HDMI ucunu ise televizyona takmak. Eğer type-C girişli bir Android telefona sahipseniz, MHL kablosunun microUSB bağlantısını type-C’ye çevirmek için bir dönüştürücü kullanmalısınız.

screeb morning

3. Android Ekran Yansıtma (Screen Mirroring)

Yeni bir Android cihaza veya yazılımın son sürümüne sahipseniz, telefonunuzu akıllı televizyonunuza bağlamak için ekran yansıtma özelliğini kullanabilirsiniz. Bunun için telefonun ekranınızı yukarıdan aşağıya kaydırarak bildirim paneline erişmeniz ve ilgili bölüme tıklamanız yeterli. Samsung cihazlarda Smart View olarak adlandırılan ekran yansıtma özelliğini aktifleştirdikten sonra telefonunuzu yansıtmak istediğiniz TV’yi seçmeniz gerekiyor. 

Eğer cep telefonunuz ekran yansıtma özelliğine sahip değilse, Google Home uygulamasını indirerek bu özelliği kullanabilirsiniz. Uygulamayı indirdikten sonra sağ alt köşedeki hesap butonuna dokunun, yansıtma özelliğini açın ve bağlanmak istediğiniz TV’yi seçin.

chromecast

4. ChromeCast Bağlantısı

Android telefonunuzu akıllı olmayan bir TV’ye bağlamak istiyorsanız, ChromeCast özelliği tam size göre. Bunun için telefonun ve televizyonun aynı kablosuz ağa bağlı olması gerekiyor. Ağ bağlantısı kurulduktan sonra yayınlamak istediğiniz cihazı telefonunuzdan seçebilirsiniz. ChromeCast hem Android hem de Apple akıllı telefonlarla uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Bağlandıktan sonra içeriği oynatmak/durdurmak, geri sarmak veya atlamak için akıllı telefonunuzu uzaktan kumanda gibi kullanabilirsiniz. 

·        ChromeCast network görüntü aleti ile telefonu televizyona kablosuz bir şekilde bağlamak için her şeyden önce bu cihaza sahip olmanız gerekiyor.

·        ChromeCast’in HDMI kablosunu televizyona bağladıktan sonra telefonunuza Google Home uygulamasını indirerek iki cihaz arasındaki eşleşmeyi sağlamalısınız. 

·        ChromeCast kurulumunu sağladıktan sonra cihazı telefonunuzdaki uygulama üzerinden yerel ağınıza bağlamanız gerekiyor. 

·        Tüm işlemleri tamamladıysanız, ChromeCast’in desteklediği Spotify, YouTube ve Netflix gibi popüler uygulamaların içeriklerini tek tuşla yansıtarak eski TV’nizi akıllı televizyona dönüştürebilirsiniz.  

iPhone Televizyona Nasıl Bağlanır?

IOS işletim sistemine sahip Apple cihazlarınızı TV’ye bağlarken Android’e benzer yöntemleri kullanabilirsiniz. iPhone telefon televizyona nasıl bağlanır, kablosuz ve kablolu metotlar nelerdir diye merak ediyorsanız üç farklı alternatifiniz var: HDMI kablosu, AirPlay ve iPhone ekran yansıtma özelliği.

AV adapter

1. HDMI kablosu ile iPhone cep telefonu televizyona nasıl bağlanır?

HDMI ile telefonu televizyona bağlama yöntemi yıllardır aynı şekilde çalışıyor. Tıpkı Android cihazlarda olduğu gibi, aygıtlarınızla uyumlu bir HDMI kablosunun bir ucunu telefona, diğer ucunu televizyona bağlamanız yeterli. 

Bağlantı için Apple’ın iPhone ve iPad cihazları için ürettiği lisanslı dijital AV  ürünlerini kullanabileceğiniz gibi TV ve telefon arasında doğrudan etkileşim sağlayan HDMI kablolarından da yararlanabilirsiniz.

Kabloları doğru bir şekilde taktıktan sonra geriye telefon ekranında çıkan izin uyarısına “Evet” demek kalıyor. 

iphone airplay

2. AirPlay ile iPhone televizyona kablosuz nasıl bağlanır?

Kablolarla uğraşmak istemiyorsanız, AirPlay protokolünü kullanarak telefonunuzu TV’ye kablosuz bir şekilde bağlayabilirsiniz. Bu özelliği kullanırken doğrudan uygulamalar üzerindeki akış üzerinden bağlantı sağlayabilirsiniz.

Hem televizyonun hem de iOS cihazınızın aynı Wi-Fi ağına bağlı olduğundan emin olun.

YouTube veya Spotify gibi üçüncü parti uygulamaların içeriklerini oynatırken ekranın sağ üst köşesindeki içinde üçgen bulunan dikdörtgen AirPlay simgesine dokunun.

AirPlay seçenekleri listesinde çıkan cihazınızı seçerek videoları televizyona yansıtabilirsiniz. AirPlay protokolü eskiden yalnızca Apple TV’leri desteklerken şimdi diğer televizyon markaları tarafından da kullanılabiliyor.

Bu özellikle telefonunuzun menüsünü de içeren ekran görüntüsünü bağlantı hızınıza göre en yüksek kaliteyle televizyona yansıtabilirsiniz.

apple tv

3. Ekran yansıtma ile iPhone televizyona kablosuz nasıl bağlanır?

AirPlay özelliği her televizyon markasıyla uyumluyken, Apple markasına ait bir TV kullanıyorsanız daha stabil bir aktarım için ekran yansıtma özelliğini tercih edebilirsiniz. 

·        iPhone cihazınızın Apple TV’nizle aynı Wi-Fi ağına bağlı olduğundan emin olun.

·        Televizyonun açık olduğundan ve Apple TV ekranını görüntülediğinizden emin olun. 

·        Telefon ekranınızı aşağıdan yukarı doğru kaydırarak kontrol merkezine erişin ve ekran yansıtma özelliğini seçin. 

·        Mevcut seçenekler listesinden Apple televizyonunuzu seçerek bu özellikle telefonunuzun menüsünü de içeren ekran görüntüsünü bağlantı hızınıza göre en yüksek kaliteyle televizyona yansıtabilirsiniz.

Telefonu Televizyona Kablo ile Bağlamak İçin 3 Neden

Kablosuz teknoloji çağında akıllı telefonlarınızı televizyona kabloyla bağlamak biraz eski nesil hissettirebilir; ancak kablo bağlantılarının bu konuda bazı üstünlükleri var. 

·        Düşük Gecikme: Kablolu yöntemler sadece telefonu televizyona bağlarken değil, diğer kablosuz bağlantı protokollerine kıyasla bile daha düşük gecikme anlamına geliyor. Bu sayede yüksek kaliteli videolarınızı herhangi bir takılma olmadan televizyona eş zamanlı olarak yansıtabilirsiniz.

·        Sinyal Sorunu Yok: akıllı telefon ve televizyon arasında kesintisiz bir bağlantı sağlamak için güçlü ve güvenilir bir Wi-Fi bağlantısına sahip olmanız gerekiyor. İnternet bağlantınız zayıfsa, olası bağlantı sorunlarından ve akış hatalarından kaçınmak için kablolu bağlantı kullanmanızda yarar var.

·        Daha Basit: Telefonu TV’ye kablosuz bağlamanın farklı yolları var. Apple telefonlar bunu farklı bir şekilde yaparken Google ve Samsung gibi markalar kendi tescilli teknolojilerini kullanıyor. Bu standartların tümüne ayrı ayrı ayak uydurmak zor olabilir. Haliyle, kablolu bağlantılar eski bir yöntem olmasına rağmen kurulumu diğerlerine göre daha basit.

Özetle, telefonunuzun markası fark etmeksizin, dilediğiniz içeriği, uygulamayı ve hatta telefonun ana menüsünü televizyona yansıtabilirsiniz. Üstelik, akıllı bir televizyonunuz olmasa bile birçok seçeneğiniz var. Dilerseniz kablosuz bağlantı protokollerini kullanabilir ya da daha stabil bir bağlantı için kablolardan faydalanabilirsiniz.