fitness kadın ve köpek

Spor yapmak, insanların farklı amaçlara ulaşmak için yaptığı fiziksel bir aktivitedir. Sağlıklı olmak için spor yapmanın faydaları hakkında birçok araştırma ve makale mevcuttur. Gençten yaşlıya herkes için uygun bir türü olan antrenmanlar sayesinde hayatınızı, sağlığınızı ve vücudunuzu düzene sokmanız mümkündür. Siz de “Spor yapmanın faydaları kısaca nedir?” diye merak ediyorsanız bunları öğrenerek motivasyon kaynağı yaratıp bir an önce spor yapmaya başlayabilirsiniz. 

Antrenmanlarınız sırasında ihtiyaç duyacağınız fitness & kondisyon ürünlerine göz atabilir ayrıca spor giyim ve ayakkabı modelleri için de sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Böylece doğru araçlarla maksimum verimi sağlayabilirsiniz. 

spor yapmanın faydaları

Spor Yapmanın Sağlığa Etkileri 

“Spor yapmanın insan vücudu için faydaları nelerdir?” sorusu birçok farklı cevabı da beraberinde getirir.

  • Metabolizmanızı hızlandırır. 
  • Depresyon, sinir, stres ve anksiyetenin önüne geçmeye yardımcı olarak daha olumlu bir ruh haline kavuşmanızı sağlar. 
  • Kalp damar sisteminizdeki dolaşımı düzenlemeye destek olur.  
  • Akciğer kapasitesini genişleterek oksijenlenme miktarını artırır. Satürasyon seviyesini düzenleyici etkisi vardır.
  • Kandaki yoğunlaşmayı azaltarak vücudun farklı noktalarına atacak olası bir pıhtı ihtimalini azaltmaya yardımcı olur.
  • Yüksek tansiyonun önüne geçmeye destek olur.
  • Yorgunluğu azaltarak daha dinç bir yapıya ulaşmanızı sağlar.
  • Bağ ve bağ dokularını kuvvetlendirir.
  • Yaşlanmayı yavaşlatır, vücudunuzu daha genç tutar.
  • Esneklik kazandırır. 
  • İnsülin değerlerinizin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Kalbin kan pompalama hacminde artış sağlar.
  • Kolesterol seviyesini düzenlenmesine olumlu etkisi vardır.
  • Beynin odaklanma seviyesini artırır.
  • Dengeyi geliştirir.
  • Kemikleri güçlendirerek kırılmalara karşı dirençli hale gelmelerine yardımcı olur.
  • Kolajen üretimini destekleyerek cildi genç tutar. 
tenis oynayan çift

Hayatınızı Düzene Sokmanıza Yardımcı Olur 

Düzenli olarak spor yapmanın faydaları, tüm hayatınıza yayılacak kadar çeşitlidir. Yaptığınız antrenmanlar gününüzün bir parçası olurken aynı zamanda onu düzenlemenize de yardımcı olur. Güne erken başlamak birçok uzman tarafından tavsiye edilir. Sağlığınız için de oldukça önemli olan güne erken başlamak, spor yapmak için harika bir sebeptir. 

Gece boyunca dinlenen vücudunuzun en aktif olduğu zaman sabah saatleridir. Vücut gece boyu büyüme hormonu salgılayarak sizi dinlendirir ve karbonhidratları yakar. Depoladığı şey ise yağlar olur. Sabah erken saatlerde zinde bir şekilde yapacağınız antrenman sayesinde gece depolanan yağları yakarak formda kalabilirsiniz, bu da sabah aç karnına spor yapmanın faydaları arasına girer. Bir rutin haline getirdiğiniz pilates ve yoga gibi egzersizler sabah-akşam fark etmeksizin aradığınız enerjiye sahip olmanıza olanak tanır.

Kaslarınızı çalıştırmak size yorucu geliyorsa yanılıyorsunuz. Zorlanmanızın sebebi henüz yeni başlamış ya da yeterli güce ulaşamamış olmanızdır. Düzenli olarak spor yaparak buna alıştığınızda yorgunluk hissetmek yerine dinçleştiğinizi fark edersiniz. Sabah saatlerinde yapacağınız hareketler sayesinde güne daha enerjik başlar ve gün içindeki diğer işleriniz için de zinde şekilde çalışmaya devam edersiniz.

Sabah spor yapmanın faydaları arasında erken uyanmak da yer alır. Bu sayede öğle vakitleri gelmeden çoğu işinizi de halletmiş olmayı beraberinde getirerek günü daha uzun yaşamanıza yardımcı olur. 

Sabah sporu yapmaya fırsat bulamıyorsanız spor gün ortasında yapıldığında da hayatınızı düzenleme konusunda önemli rol oynayan bir aktivite olmaya devam edecektir. Antrenman saatinize göre işleriniz ayarlamak, günü düzenlemek açısından da faydalı olur. 

Ayrıca, bireysel sporlar ve takım sporları da hem zihin hem de fiziksel sağlık için oldukça önemlidir. Hafta sonları arkadaşlarınızla yapacağınız tenis, futbol, voleybol maçları da sağlığınıza olumlu etki edecektir. Günlük olarak spor yapamıyor olsanız dahi haftalık olarak böyle aktivitelerin içerisinde yer almaya çalışmanız size iyi gelecektir.

fitness yapan adam

Vücudunuzun Formda Kalmasını Sağlar 

Spor yapmanın vücudumuza faydaları sanılanın aksine yalnızca kilo vermekle sınırlı değildir. Sağlıklı olmak, kilo almak, kilo korumak ve vücudu şekillendirmek için de yapılır. Hangi forma ulaşmak istiyorsanız, bu amaçla yola çıkabilirsiniz. Bu alanda kullanacağınız dambıl ve ağırlık gibi aletler yağlardan kurtulmanızı sağlayarak daha sağlıklı değerlere ulaşmanıza yardımcı olur. Vücudunuzu şekillendirerek fit bir hale gelmesini sağlar, bu da vücudunuzu daha efektif kullanabilmenize olanak tanır.

Daha rahat hareket edebilir, daha dik bir postüre sahip olabilirsiniz. Kas gelişimine yardımcı olur ve daha güçlü olmanızı sağlar. Bu güç sayesinde bedensel kuvvet gerektiren işlerinizi daha kolay yapabilirsiniz. Kas kütlesini artırarak ya da yağ yakarak formda kalabilir, bu sayede aynada görmek istediğiniz vücuda sahip olabilirsiniz.

spor yaparken sağlıklı beslenme

Yeme-İçme Pratiklerini Düzenler

“Spor yapmanın sağlığa faydaları nelerdir?” sorusuna verilecek örneklerden biri de yeme içme düzeninin korunmasını sağlamaktır. Antrenmanlar mutlaka yeme içme düzeniyle birlikte ilerletilmelidir. Sağlıklı besinler tüketmek, yeteri kadar öğün yemek ve doğru kalori almak spor yapan bireyler için oldukça önemlidir. Spor yaparken almak istediğiniz sonuca göre, yemeniz gereken besinler ve miktarları değişiklik gösterir. Kilo vermek isteyen biri ile kas kütlesini artırmak isteyen birinin yiyeceği besinler ve miktarları aynı olamaz. Bu sebeple, spor yaparken aynı zamanda yeme düzeninizi de korumanız gerekir. Spor, sağlıksız besinlerden uzaklaşmanıza yardımcı olur. 

Su içmek, vücudunuz için oldukça önemlidir ve sistemlerinizin işleyişinde yardımcı olacak birçok görevde bulunur. Spor yapmak vücudunuzdaki suyu ter yoluyla atmanıza yardımcı olurken aynı zamanda su ihtiyacı da ortaya çıkarır. Bu sayede, daha fazla su içmeniz gerekir. Düzenli olarak tükettiğiniz takdirde de bunu bir alışkanlık haline getirmiş olursunuz. 

strecthing

Vücuttaki Ağrıları Azaltmaya Yardımcı Olur

Burada bahsetmek istediğimiz ağrılar, çoğunlukla kronikleşmiş kas ağrılarıdır. Kas ve iskelet sisteminde çoğunlukla strese ve yanlış hareket etmeye bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar tedavi edilmedikçe kronikleşir ve kişiyi oldukça zorlar. Sürekli masa başında oturmak zorunda kaldığınız bir işiniz varsa, yük taşımanız gerekiyorsa, günün çoğunluğunda hareketsizseniz, sürekli ders çalışıyorsanız, stresli bir hayata sahipseniz özellikle sırt ve boyun bölgenizde geçmeyen ağrılardan şikayet ediyor olabilirsiniz. Bu noktada elbette öncelikle doktora başvurmalısınız. 

Spor yapmak ise takviye olarak uygulayacağınız bir tedavi yöntemi olarak karşınıza çıkar ve zaman içinde hayatınıza dahil ettiğiniz bir rutin haline dönüşür. Düzenli spor yapmanın faydaları arasında bu ağrıları gidermek de bulunur. Kaslarınız çalışarak kendini rahatlatır. Hareketsizliğiniz yok olur ve daha sağlıklı bir yapıya kavuşursunuz. Duruş bozukluğu gibi sağlık problemleri için özellikle önerilen sporlar arasında yüzme ve pilates yer alır. Spor yaparak ağrılarınızı hafifletebilir veya onlardan tamamen kurtulabilirsiniz. 

spor ve uyku

Uyku Kalitenizi Artırır

Uyku vücudunuz ve sağlığınız için oldukça önemlidir. Uykudan aldığınız verim kaçta uyuduğunuza, nasıl uyuduğunuza, nerede uyuduğunuza ve kaçta uyandığınıza bağlı olarak değişir. Spor yapmak gün içinde hem enerji toplamanızı hem de enerji harcamanızı sağlar. Yaktığınız enerji sayesinde gün sonuna doğru dinlenme ihtiyacınız artar. Enerji tükettiğiniz günün ertesi, uykudan daha dinlenmiş şekilde uyanırsınız. 

Erken uyumak erken kalkmayı da beraberinde getirir ve spor sayesinde bir uyku düzeni oluşturabilirsiniz. Uykusuzluk problemini çözmenizde yardımcı olur. Melatonin hormonu uyku sırasında salgılanır. Yaş ilerledikçe bu salgı düzeyi azalır. Spor yapmak bireyi daha genç kıldığından, melatonin salgısını da artırır. 

koşan adam

Psikolojinizi Olumlu Yönde Etkiler

Ruh hali, insanın yaptığı her şeyi etkiler. Yediğiniz yemekten tutun da insanlara olan davranışlarınıza kadar birçok şeyde o anki ruh halinizin, duygu ve düşüncelerinizin yansımaları vardır. Stresli bir dönemden geçmek, depresyonda olmak, kaygı duymak, mutsuzluk ve sinir gibi faktörler tüm hayatınızı etkileyerek sizi daha da çıkmaza sokabilir. Antrenman yapmak ise bunun önüne geçebilecek güçtedir. 

Hayatınızı düzene sokarak alışkanlık haline getirebileceğiniz antrenmanlar, konsantrasyonunuzu sağlığınıza ve vücudunuza vermenize yardımcı olarak sizi stresten uzaklaştırır. Koşu bandı gibi spor aletlerinin kullanımı spor süresince kendinize daha çok odaklanmanıza da yardımcı olur. Fiziksel değişimlerinizi gözlemlemek, özgüveniniz üzerinde olumlu bir etki yaratır ve sizi mutluluğa götüren araçlardan biri haline gelir.  Spor sonrası salgılanan endorfin hormonu da mutluluğunuzu destekler.