smoothie makinesi kullanımı

Lezzetli ve sağlıklı besinler güçlerini smoothie makinesi ile birleştiriyor. Sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı olan bu temel mutfak aleti farklı besinleri hızlı bir şekilde püre haline getirerek benzersiz karışımlar sunuyor. Beslenme programınıza ferahlatan bir dokunuş yapmak istiyorsanız, smoothie makinesi kullanımı ve en pratik tarifler için ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu rehberde bulabilirsiniz.

smoothie çeşitleri

Smoothie Makinesi Nasıl Kullanılır?

Kompakt tasarımlarla öne çıkan smoothie makinelerini çalıştırmak için tek bir tuşa dokunmak yetiyor. Öte yandan hem tariflerin lezzeti hem de makinenin ömrü açısından bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. 

  • İçerikleri küçük parçalara ayırın.

Smoothie yapma makinesi en katı meyveleri dahi püre kıvamına getirebiliyor; fakat bu sırada yardımınıza ihtiyaç duyabilir. Malzemeleri homojen bir şekilde karıştırabilmesi için meyve ve sebzeleri küçük parçalara bölerek eklemeniz gerekiyor. Ayrıca kuruyemiş ve baharat gibi kuru malzemeleri tek başına kullanmak yerine meyve gibi sulu yiyeceklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.

  • Malzemeleri eklerken sıralamaya dikkat edin.

İçilebilir smoothie kıvamını yakalamak için malzemelerin hangi sırayla eklendiği de büyük önem taşıyor. Genel bir kural olarak önce hafif ve sıvı malzemelerin, sonra katı meyvelerin eklenmesi gerekiyor. Makineyi bu şekilde kullanarak bıçakların daha rahat hareket etmesini sağlayabilirsiniz. 

  • Makineyi zorlamayacak şekilde çalıştırın.

Karıştırmaya başlarken en düşük hız ayarında başlayarak kademeli bir şekilde artırabilirsiniz. Tek seferde 60 saniyeden fazla çalıştırmamaya özen gösterin ve tekrar kullanmadan önce soğuması için bir veya iki dakika bekleyin. Ayrıca makineyi için boşken çalıştırmadığınızdan emin olun; aksi takdirde motoruna zarar verebilirsiniz.

  • Hazne temizliğini ertelemeyin.

Blenderi kullandıktan sonra lezzetli içeceğinizi yudumlamak için sabırsızlanıyor olabilirsiniz; ancak uzun ömürlü ve sağlıklı bir kullanım için temizliği hızlıca yapmakta fayda var. Haznede biriken tortular zamanla kuruyarak çıkarılması zor lekelere dönüşebiliyor. 

Pratik ve Sağlıklı Smoothie Tarifleri

Smoothie makinesi ile neler yapılır diye merak ediyorsanız, hayal gücünüzün potansiyel sınırlarını keşfetmeye başlayabilirsiniz. Serinletici yaz içecekleri, detoks püreleri ve protein zengini karışımlara kadar birbirinden farklı smoothieler hazırlayabilirsiniz.

İşte en pratik 5 smoothie tarifi:

ıspanaklı yeşil smoothie

Avokadolu Muzlu Yeşil Smoothie

Düşük kalorili, yüksek lifli ve glütensiz özelliklere sahip bu sağlıklı smoothie’de tatlandırıcı olarak sadece meyveler kullanılıyor. Keten tohumları ise ekstra omega-3 desteği sağlıyor. 

Malzemeler:

  • 1 adet orta boy muz
  • 1 su bardağı ıspanak
  • Yarım su bardağı az yağlı yoğurt
  • Yarım su bardağı yağsız süt
  • Yarım avokado
  • 1 yemek kaşığı keten tohumu

Yapılışı: 

  1. Hazneye süt, yoğurt ve keten tohumunu ekleyip düşük ayarda karıştırın.
  2. Muz, ıspanak ve avokadoyu ekledikten sonra hız kademesini artırarak püre kıvamına gelene kadar çalıştırın.
yoğurtlu meyveli smoothie

Meyveli Yoğurt Smoothie

Yalnızca birkaç dakika içinde hazırlayabileceğiniz sağlıklı bir atıştırmalık arıyorsanız, meyveli yoğurt tam size göre. Az yağlı, lif oranı yüksek ve düşük kalorili olan bu reçete besleyici içeriğiyle dikkat çekiyor.  

Malzemeler:

  • ¾ su bardağı yağsız sade yoğurt
  • ½ su bardağı katkısız meyve suyu
  • 1,5 su bardağı dondurulmuş meyve (ahududu, yaban mersini, ananas veya şeftali)

Yapılışı: 

  1. Yoğurt ve meyve suyunu homojen kıvama gelene kadar püre haline getirin.
  2. Makinenizin özelliklerine göre çalışırken veya kısa bir süre durdurarak meyveleri ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
sağlıklı içecek

Lahanalı Portakal-Muz Smoothie Tarifi 

Vitamin ve mineral deposu olan bu smoothie ile gün boyu süren bir enerji yakalayabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 1 adet kabuğu soyulmuş portakal
  • Yarım bardak su
  • 1 yaprak parçalarına ayrılmış lahana
  • 2 adet muz

Yapılışı: 

  1. Portakal suyunu bırakana kadar karıştırın.
  2. Su ve lahana parçalarını ekleyerek lahana sıvılaşana kadar yüksek hızda tekrar karıştırın.
  3. Muzları parçalara ayırın ve hazneye ekleyin. Karışım puding benzeri bir kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin.
karpuzlu smoothie

Mangolu Karpuzlu Smoothie

Yaz sıcaklarında hafif, akışkan ve ferahlatıcı bir deneyim arıyorsanız, ihtiyacınız olan serinletici etkiyi bu tarifle yudumlayabilirsiniz. 

Malzemeler:

  • 5 su bardağı küp şeklinde doğranmış çekirdeksiz karpuz
  • 1 adet çekirdeksiz, kabuksuz ve doğranmış mango
  • Yarım bardak su
  • 1 yemek kaşığı beyaz şeker
  • 4 küp buz

Yapılışı: 

  1. Karpuz, mango, su ve şekeri makineye ekleyerek pürüzsüz olana kadar karıştırın.
  2. Buzu bardaklara koyduktan sonra püre haline gelen smoothie’yi üzerine ekleyin.
çilekli muzlu smoothie

Çilekli Muzlu Protein Smoothie

Sporcu beslenmesi için bol proteinli malzemeler içeren bu meyveli smoothie tarifi kemik sağlığını destekleyerek bağışıklık desteği sunuyor.

Malzemeler:

  • 1 bardak taze veya dondurulmuş çilek
  • Yarım orta boy muz
  • Yarım bardak doğranmış mango
  • Yarım su bardağı yağsız yoğurt
  • 1 yemek kaşığı fındık ezmesi
  • 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu (keten unu)
  • Çeyrek çay kaşığı vanilya özü
  • 4 buz küpü veya yarım bardak su

Yapılışı:

  1. Önce yoğurt ve diğer meyveleri hazneye ekleyin.
  2. Ardından fındık ezmesi ve keten tohumunu, son olarak ise kalan malzemeleri ekleyerek topaklanma gidene kadar makineyi çalıştırın. 
  3. Küçük hazneli el blenderi kullanıyorsanız, malzeme porsiyonlarını oranları sabit kalacak şekilde azaltabilirsiniz.

En İyi Smoothie Makinesi Önerileri

Seçebileceğiniz çok çeşitli smoothie makinesi arasından en çok satanları sizler için derledik:

arzum

Arzum AR1101-D Shake’N Take Joy Kişisel Blender

Arzum smoothie makinesi mutfakta az yer kaplayan kompakt tasarımıyla dikkat çekiyor. Kişisel kullanımlar için uygun olduğu gibi geniş hazne kapasitesiyle büyük ailelerin de beklentilerini karşılıyor. 600 wattlık yüksek gücü ve 4 bıçaklı kesme performansıyla katı gıdaları en küçük parçalarına kadar ayıran bu smoothie makinesi kahve ve baharatlar öğütme fonksiyonuna da sahip.

tefal

Tefal BL1A0D On The Go 300 W Blender

Hızlı tarifler hazırlamak için geliştirilen Tefal smoothie makinesi şık tasarımıyla mutfaklara yenilikçi bir dokunuş yapıyor. Üç farklı kademe ayarıyla malzemeleri pratik bir şekilde püre haline getiriyor. Keskin çelik bıçaklarıyla etkin bir performans sunan bu ürün, shaker olarak kullanılabilen haznesi sayesinde konforlu bir deneyim sağlıyor.

kenwood

Kenwood SB255 500 W Smoothie Blender

Kenwood smoothie makinesi yalnızca pratik püre tarifleri için değil; meyve suyu, çorba ve milkshake yapımı için de kullanılıyor. 1,5 litrelik geniş hazne kapasitesi ve makinede yıkanabilir özelliğiyle çok yönlü bir performans sunuyor. Her beklentiyi karşılayan bu fonksiyonel üründe kademeli hız ayarı, buz kırma ve musluk eklentisi özellikleri öne çıkıyor.

vestel

Vestel Mix & Go 350 W Blender

Ergonomik tasarımı yüksek performansla birleştiren Vestel smoothie makinesi BPA içermeyen plastik haznelerle geliyor. Makinede yıkanabilen 300 ve 600 ml kapasiteli şişeleriyle içeceklerin en sağlıklı şekilde tüketilmesini sağlıyor. Sessiz çalışma özelliğiyle dikkat çeken Vestel Mix & Go 350 W Blender tek bir dokunuşla malzemeleri dakikalar içinde püre haline getiriyor. 

Smoothie makineleri mutfakta geçirilen zamanı daha keyifli hale getiriyor. Bu pratik ve fonksiyonel teknolojiyle tanışmak için ihtiyaçlarınızı karşılayan bir ürün seçmeniz yeterli. E tabii her makine farklı özellikler taşıdığı için kullanmaya başlamadan önce ürün kılavuzunu okumakta yarar var.