Sterilizatör Nasıl Kullanılır?
Bebekler gelişim gösterdikçe bağışıklık sistemleri de güçlenmeye devam ediyor. Yaramazlık yaparken evdeki mikroplara maruz kalmaları da bu gelişimin bir parçası fakat bağışıklık oluşturan bakteriler ile kötü bakteriler arasında büyük farklar var. Çünkü savunmasız bünyeleri gıda zehirlenmesi, ishal, hepatit A, kusma ve mide gribi gibi enfeksiyonlara karşı oldukça hassas. Bu hastalıklar ağızla temas eden eşyalardan bulaştığı biberon ve emziklerin özellikle ilk kullanımdan önce iyi bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Bunun için geleneksel metotların aksine hızlı ve pratik bir çözüm arıyorsanız, sterilizatör hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu rehberde bulabilirsiniz.
Sterilizatör Nedir?
Sterilizatör bebeklerin biberon, emzik, göğüs pompası, diş kaşıyıcı, çatal ve kaşık gibi beslenme aparatlarını dezenfekte eden cihazlara deniyor. Dış etkilere karşı oldukça hassas olan bebekler için hayati önem taşıyan sterilizasyon işlemi buhar ya da ultraviyole ışınların kullanılmasıyla gerçekleşiyor. Ultraviyole sterilizatör ürünleri daha geniş bir kullanım alanına sahip olsa da biberon ve aksesuarları için geliştirilen ürünler genellikle buharlı ve elektrikli tasarımlardan oluşuyor.
Sterilizasyon işlemi prematüre veya sağlık sorunları olan bebekler için büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra sterilizatör kullanmanın daha birçok faydası var:
- Kimyasal madde veya durulama gerektirmediği için sağlıklı ve pratik bir temizlik sağlıyor.
- Buharın yüksek ısısı sayesinde bakteri ve mikropları hızlı bir şekilde ortadan kaldırıyor.
- Beslenme aksesuarları temizlik sonrası ürünün kapağı açılmadığı takdirde 24 saate kadar sterilliğini koruyabiliyor.
Sterilizatör Nasıl Kullanılır?
Sıcak ve sabunlu sudan daha etkili bir dezenfeksiyon gerçekleştiren biberon sterilizatörlerini daha iyi anlamak için nasıl kullanıldığına kısaca göz atmakta fayda var.
Buharlı sterilizatör kullanımı için uygulanması gereken adımlar şu şekilde:
- Bu tip ürünler buhar üretirken su kullandığı için çalıştırmadan önce cihazdaki hazneye üreticinin önerdiği miktarda su ekleyin. Su miktarının gereğinden az olması sterilizasyonu zayıflatırken fazla olması ise taşmaya neden olabilir. Ayrıca ileride kireçlenme problemiyle karşılaşmamak için musluk suyu yerine arıtılmış su kullanmayı da deneyebilirsiniz.
- Bu cihazlar kir ve lekeleri temizlemek için tasarlanmadığından biberon ve emzikleri makineye yerleştirmeden önce ılık sabunlu suyla yıkadıktan sonra iyice durulayın. Bu cihazlar mikropları öldürse bile süt veya mama kalıntılarını gidermiyor.
- Kullandığınız sterilizatörün marka ve modeline göre biberon gövdesi gibi büyük parçaları alt sepete yerleştirirken emzik ve aksesuarları ise üst bölüme yerleştirmelisiniz.
- Sterilizatörde üretilen buhar aşağıdan yukarı doğru hareket ettiği için biberonları ağız bölümü aşağı bakacak şekilde yerleştirmelisiniz.
- Fişi prize taktıktan sonra cihazın açma düğmesine basarak çalıştırabilirsiniz. İşlem süresi marka ve modele göre değişebiliyor fakat sterilizasyonun genellikle 5-6 dakikada tamamlandığını söylemek mümkün.
- Cihazın çalışması durduktan sonra bir süreliğine soğumasını bekleyin. Sıcak buhar tehlikesine karşı kapağı uzaktan yavaş bir şekilde çıkarın.
- Sterilize edilmiş biberon, emzik ve diğer aparatlara dokunmadan önce ellerinizi sabunlu suyla iyice yıkayın.
- Cihazı fişten çıkardıktan sonra tamamen soğumasını bekleyin.
- Son olarak sterilizatörün sıvı haznesinde kalan suyu boşaltıp hazneyi silerek kurutun.
Sterilizatör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sterilizatör cihazı seçerken hem standart hem de geniş boyunlu biberonları alabilen ürünlere yönelebilirsiniz. Bu sayede biberon değiştirdiğinizde yeni bir cihaz almanıza gerek kalmaz.
- Bazı sterilizatörler emzik ve biberonları tutmak için maşa aparatları ile geliyor. Bu aparatlar sayesinde elinizi sıcak biberonları elinizi yakmadan çıkarabilirsiniz.
- Bebeğiniz birden fazla biberonla besliyorsanız, tek seferde sekiz şişeye kadar alabilen ürünleri tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte mama kaplarını da içine alabilen geniş iç hacimli tasarımlar sütten kesme aşamasında da işinize yarayabilir.
- Seyahat esnasında elektrikle çalışan ürünleri taşımak pek mümkün olmadığından buharlı modellere ek olarak pille çalışan ultraviyole sterilizatör ürünlerinden almayı da düşünebilirsiniz.
Hayatı Kolaylaştıran Biberon Sterilizatör Modelleri
Biberon sterilizatör cihazlarının fonksiyonu ve kullanımı hakkındaki avantajları öğrendiğinize göre geriye en iyi ürünü seçmek kalıyor. Biberon sterilizatör tavsiye listesinde kendine yer bulan en popüler modeller şu şekilde:
Mamajoo 3 İşlevli Mama Isıtıcısı & Buhar Sterilizatörü
Mamajoo 3’ü 1 arada sterilizasyon cihazı hem sterilizatör hem de mama ve biberon ısıtıcısı olarak kullanılabiliyor. Zaman tasarrufu sağlayarak ebeveynlerin hayatını kolaylaştıran bu fonksiyonel teknolojinin çalışma ayarları LCD bir ekran üzerinden gerçekleştiriliyor. Dijital ekranı sayesinde pratik bir kullanım sunan Mamajoo sterilizatör ile bebeğinizin süt ve mama gibi gıdalarını optimum sıcaklıkta en sağlıklı şekilde ısıtabilirsiniz. İşlem sonrası alarm uyarısı vererek otomatik bir şekilde kapanan bu ürün mutfaktaki en büyük yardımcınız olabilir.
Philips Avent SCF284/02 3’ü 1 Arada Buharlı Sterilizatör
Söz konusu bebek sağlık ürünleri olduğunda ebeveynleri verimli teknolojilerle tanıştıran Philips, Avent biberon sterilizatör cihazlarıyla hijyen deneyimini bir adım ileriye taşıyor. Markanın 3’ü 1 arada modeli BPA içermeyen dayanıklı materyaliyle öne çıkarken her türlü biberon çeşidini mikroplardan arındırma sözü veriyor. Biberon, emzik ve diş kaşıyıcı gibi bebek ürünlerini 24 saate kadar steril tutan Philips Avent sterilizatör cihazının ayarlanabilir parçalarıyla üçü bir arada temizlik deneyimi en verimli şekilde elde edebilirsiniz.
Weewell WSB141 Buharlı Sterilizatör
Bebek bakım ve sağlık ürünleriyle ebeveynlerin favori markası Weewell, buharlı sterilizatör cihazıyla 6 dakikada 6 biberonu en iyi şekilde sterilize ediyor. Zararlı mikropları kısa süre içinde yok eden bu fonksiyonel cihaz otomatik kapanma özelliğiyle pratik bir deneyim sunmayı da ihmal etmiyor. Uyumlu boyutlarıyla her yerde kolayca kullanabileceğiniz Weewell sterilizatör cihazı mikroplardan arındırılmış parçaları hijyenik bir şekilde çıkarmanız için biberon maşasıyla birlikte geliyor. Hem sessiz hem de hızlı çalışan bir bebek sterilizatör cihazı arıyorsanız, bu ürünü gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
Chicco 2 in 1 Biberon Sterilizatör
Geniş iç hacmiyle aynı anda iki biberon ve bir göğüs pompasını sterilize edebilen Chicco sterilizatör cihazı aynı zamanda emzik ve biberon kapağı gibi küçük parçalar için özel bir hazne sunuyor. Kompakt tasarımı sayesinde kolayca taşınıp kullanılabilen bu model ayarlanabilir boyut özelliği de taşıyor. Bebeğinizin beslenme aparatlarını 24 saate kadar steril tutan Chicco sterilizatör ürünüyle yaklaşık 5 dakikada tüm bakteri ve mikropları arındırabilirsiniz. Üstelik bu pratik cihazda otomatik kapanma fonksiyonu da bulunuyor.
Arzum Bebbe Sterilizatör ve Buharlı Pişirici
Anne ve babaların hayatını kolaylaştırmak için tasarlanan Arzum sterilizatör cihazı küçük boyutlarına rağmen büyük işler başarıyor. Mikrop ve bakterileri hızlı bir şekilde arındırarak etkili temizlik sağlayan bu ürün aynı zamanda sebze ve et gibi besinleri 15 dakikalık kısa bir süre içinde buharla pişiriyor. Yumurta dahi pişirebilen bu çok yönlü cihaz biberon ısıtıcısı olarak da kullanılabiliyor. Tek seferde sekiz biberon alabilen Arzum Bebbe sterilizatör ve buhar pişirici modeli bebeklere sağlıklı beslenme ebeveynlere de zaman tasarrufu sunuyor.
Bebeğiniz eline geçirdiği her nesneyi ağzına götürürken savunmasız vücudunun mikroplar için göstereceği direnç sınırlı. Bu noktada en büyük sorumluluk size düşüyor. Biberon, emzik ve diş kaşıyıcısı gibi beslenme aparatlarını sürekli steril tutmanız gerekiyor. Kulağa oldukça zahmetli gelebilir fakat sterilizatör modelleri hayatı kolaylaştırmak için var.
Yorum Yap