MANGAL NASIL YAKILIR? & MANGAL YAPMANIN İNCELİKLERİ

Haftasonu aktivitesi olarak tercih edilen ve birçok kişinin genel anlamda huzur bulmuş olduğu aktivitelerden bir tanesi, mangal yapmaktır. Lezzetli ızgaraların ve bir o kadar da muhteşem etlerin pişmiş olduğu bu güzel aktivite, çoğu zaman birçok farklı teknik ile yakılmaktadır. Genellikle mangal yakımını yanlış bilenler olduğundan dolayı, bazı zamanlarda, mangal yakarken birçok kişi dikkatli bir şekilde mangalın başında durması gerekir. Açık havada temiz ve bir o kadar da güzel bir yerde mangal keyfi yaparak, ailenizle veya arkadaşlarınız ile güzel bir vakit geçirebilirsiniz.

Mangal yakmak için tercih edilen birçok farklı teknik bulunur. Genellikle mangal yakımı sırasında en çok tercih edilmesi gereken taktiklerden bir tanesi, önce ateşi daha sonrasında da kömürleri atarak lezzetli bir mangal yapabilirsiniz. Mangalın en önemli püf noktalarından bir tanesi, yakılmış olan kömürlerin köz hale gelmesini beklemektir. Genellikle bu tarz durumlarda mangal severler, köz olmasını beklemeden pişirmeye çalıştığı için, ızgaralarda yanmalar meydana gelir. Bu tarz durumların yaşanmaması için yapılması gereken en önemli ve en çok dikkat edilmesi gereken durumlardan bir tanesi, kömürlerin köz olmasını beklemektir. 

Mangal yaktıktan sonra kömür ile pişirmeyi düşünüyorsanız, köz olmasının yanı sıra kömürlerin hepsinin rahatlıkla yanmasını bekleyebilirsiniz. Genel olarak beklemek yerine mangalın daha hızlı hazırlanması için, yelleme tekniği ile birlikte, güzel bir mangal yapabilirsiniz. yelleme açısından herhangi bir şeyle yelleme yapamıyorsanız, farklı teknikler ile havalandırarak mangalınızı daha hızlı bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

MANGAL YAKILIRKEN KULLANILMASI GEREKEN MALZEMELER

Mangal yakarken özellikli olarak tercih etmeniz gereken birçok malzeme bulunur. Daha kolay ve daha rahat bir şekilde yanması için tercih edilmiş olan bu malzemeler, ızgaraların daha hızlı bir şekilde pişmesini sağlar. Genel olarak bakıldığı zaman, tüm zamanların en çok tercih edilen mangal malzemelerinden bir tanesi, mangal jelidir. Genellikle birçok kişinin kullanmak istemediği bu jel, diğer yakma tekniklerine göre daha hızlı bir şekilde mangalın yanmasını sağlar. Ateşi yaktıktan sonra, kömürlerin daha hızlı bir şekilde tutuşması için bu jellerden tercih ederek, mangalın daha hızlı hazır olmasını sağlayabilirsiniz.

Mangal yakılırken kullanmanız gereken bir diğer önemli malzeme ise, fındık kabuğudur. Özellikle rüzgarlı havalarda birçok kişinin yakmış olduğu kağıtlar kolay kolay sönmektedir, fakat fındık kabuklarının tutuşması ile birlikte, ateş sürekli olarak yayıldığı için, daha rahat mangalın hazır olmasını sağlar. Son dönemlerde birçok kişinin aktif bir şekilde tercih etmiş olduğu ve son dönemlerde yaygın bir şekilde kullanım sağlamış olduğu fındık kabukları, her zaman büyük bir kurtarıcı olmuştur.

MANGAL YAKARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Lezzetli ve bir o kadar da güzel bir ızgara yapmak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken belli başlı hususlar bulunur. Çoğunlukla birçok kişinin dikkat etmediği fakat önemli bir detay olan bu durumlar, dikkatli bir şekilde mangal yakmanın en püf noktalarından bir tanesidir. Mangal yakarken özellikle dikkat etmeniz gereken durumlardan bir tanesi, mümkün olduğunda rüzgarın olmadığı bir alanda mangal yakmanızdır. Genellikle rüzgarın fazla estiği yerlerde mangalın yanmasını epey bir uzun sürmektedir. Ateşin harlanması için gerekli olan havanın fazlası, ateşi tekrardan söndürebilir. 

Mangal yakma esnasında dikkat etmeniz gereken durumlardan bir diğer önemli durum ise, ateşin herhangi bir şekilde dışarıya sıçramamasıdır. Etrafta bulunan ağaç, çalı veya herhangi bir şeyin bulunmaması gerekir. Özellikle ülkemizde son dönemlerde çok fazla orman yangınları çıkmasının en temel durumlarından bir tanesi olmaktadır. Yangın konusunda, ormanlarda yangınların çıkmasının en temel nedenlerinden bir tanesi, sönmemiş mangal ve mangal közlerinin uçmasıdır. Doğanın korunması için dikkatli bir şekilde ateş yakılması ve ateşin korunması gerekir. Özellikle son dönemlerde birçok farklı yangın türü çıkmış olsa da, güvenli bir bölgede ateş yakmak doğaya karşı olan en büyük sorumlulukları arasında yer alır. 

Mangal yakarken dikkatli bir şekilde davranmanızda fayda vardır. Genellikle mangal yakımı sırasında, patlayıcı bir madde veya uçucu bir madde yakımı daha kolay bir şekilde sağladığı için tercih edilir. Bu tarz durumlarda maddelerin bir anda alev alması sonucunda, vücudunuzda ciddi yanıklar oluşabilir. Bu tarz durumlarda birçok kişinin tercih etmiş olduğu ve son dönemlerde ateşi yakarken kontrollü bir şekilde yakması önerilir. 

MANGALIN YANMASINA GÖRE PİŞEN YİYECEKLER

Mangalın yanma oranına göre lezzetli ve bir o kadar da güzel ızgara çeşitlerini yapabilirsiniz. Genel olarak ateşlerin derecesine göre ızgara çeşitli yiyeceklerinizi kolay bir şekilde pişirebilirsiniz. Genel anlamda özellikle son dönemlerde mangal yakarken, sıralı ve bir o kadar da kolay bir şekilde ızgara yapabilirsiniz. Genel olarak mangal yapılırken en çok tercih edilen yiyecekler, tavuk, sucuk ve köfte olmaktadır. Etin pişme süresi biraz daha uzun olduğundan dolayı, en çok bu 3 ızgara çeşidi tercih edilir. 

Mangal açısından ateşi ilk yaktığınız zaman, közün olmamasına ve daha sonrasında harlanmadığına emin olmanız gerekir. Mangal ateşinde köz ilk olduğu zaman yapmanız gereken en önemli işlerden bir tanesi önce tavuklardan başlamaktadır. Bu durumun en temel nedenlerinden bir tanesi, tavukların pişme süreleri diğer ızgara türlerine göre biraz daha uzundur. İlk olarak ateşin en yüksek olduğu zamanlarda tavukların pişmesi, çok önemli bir durumdur.

Tavukların pişmesinin ardından çoğu zaman birçok kişi farklı farklı teknikler denemek ister. Almış olduğunuz sucuk ve köftelerin daha hızlı pişmesi için, tavukların pişmesinin ardından hızlı bir şekilde tercih edebilirsiniz. Sucukların pişmesi ve köftelerin pişme süresi hemen hemen aynı olduğundan dolayı, tercih etmiş olduğunuz ızgara türünü, ailenize ve arkadaşlarınıza uygun bir şekilde yapabilirsiniz.

MANGAL SONRASI TEMİZLİK NASIL OLMALIDIR?

Mangal konusunda hızlı bir şekilde mangalınızı yaptıktan sonra, temizlik konusunda dikkat etmeniz gereken birçok farklı durum bulunur. Genellikle birçok kişinin tercih etmiş olduğu ve son dönemlerde yaygın bir şekilde mangal yapması ile birlikte, temizliğin yapılması çok önemlidir. Öncelikli olarak temizlik yapmak isterseniz, ilk önce yapmanız gereken durumlardan bir tanesi, teli temizlemektir. Yapılmış olan ızgaraların yağlarının kalıcı bir şekilde kalmadan daha sonrasında konforlu bir şekilde kullanılabilmesi için, mangal sonrasında ki temizliğe özen göstermelisiniz. Yağ lekeleri kolay bir şekilde çıkmadığından dolayı, tercih etmeniz gereken temizlik malzemeleri, yağ sökücüler olmaktadır. Yağ sökücüler ile sağlıklı bir şekilde ızgarayı temizledikten sonra, temiz ve bol su ile güzel bir şekilde yıkamanız gerekir. 

Mangal sonrasında yapılacak olan temizlik sırasında ızgarayı yağlı bir şekilde bırakırsanız, bir sonraki mangalda ızgarayı güzel bir şekilde temizlemenizde fayda vardır. Bu tarz durumlarda en temel şekilde ızgara temizlemek için, öncelikle ızgarayı ateşin üzerinde tutmalısınız. Bu sayede yağlar sıcaklık gördüğü için gevşemeye başlayacaktır. Daha sonrasında temizlik için soğan keserek, bu soğan ile birlikte güzelce ızgara aralarını detaylı bir şekilde temizleyebilirsiniz. Genellikle birçok kişinin bilmediği bu taktik, ızgaraları tek kullanım olarak kullanarak çöpe atmalarını sağlar. Soğan ile birlikte, güzel bir şekilde temizlemiş olduğunuz ızgaraları, daha sonrasında kullanım sağlayabilirsiniz.