Dikkat & Konsantrasyon

Günlük hayatta dikkatimizi ve konsantrasyonumuzu dağıtacak çok şey var. Hele de bilgisayar başında çalışıyorsak. Sosyal medya, haberler, sohbetler… Halbuki, biz fark etmesek de işlerimizin aksaması ve uzaması, bir anda bu kadar çok şeyle ilgilenmek aslında hayat kalitemizi epey bozuyor. Ama teknoloji bu konuda da boş durmamış. Bize de hayatınızı kolaylaştıracak dikkat ve konsantrasyon uygulamaları listesi yapmak kalıyor.

SelfControl

1. SelfControl

Bilgisayar başındayken kendinizi sık sık sosyal medyanın girdabında buluyorsanız SelfControl’den yararlanma vaktiniz gelmiş olabilir. Şimdilik sadece Mac OS X’te çalışan konsantrasyon uygulamaları arasında yer alan ve açık kaynak kodlu bir uygulama olan SelfControl, dikkatinizi dağıtan web sitelerini, eposta sunucularını ve başka istediğiniz her şeyi belli bir süre için sadece kendinize yasaklamaya yarıyor. Ücretsiz. Mac’inizin olması yeterli.

Antisocial

2. Anti-Social

Anti-Social da kendinizi kontrol etmenize yardımcı olan konsantrasyon uygulamaları arasında. Hem Windows hem de Mac bilgisayarlarda çalışabiliyor. Bu uygulamayla istediğiniz siteyi istediğiniz sürede engelleyebilirsiniz. O süre zarfında kapatmanıza da kolay kolay izin vermiyor. 1,5 saati 15 dolarcık ama memnun kalmazsanız 60 günlük para iade garantisi var.

Focus Booster

3. FocusBooster

FocusBooster, Pomodoro Tekniği’nin ilkelerine dayanan konsantrasyon uygulamaları örneklerinden. Sistem sizi 25 dakikalık bir görev yapıp 5 dakikalık ara vermeye zorluyor. Yapılacaklar listesi ve zaman yönetimini birleştiren bu uygulamayla dikkat aralığınızı artırmanız mümkün. Hem PC hem de Mac’te çalışıyor. Denemesi ücretsiz ama aylık 2,99 dolardan başlayan fiyatlarla üye olmanız gerekli.

Lumosity

4. Lumosity

Konsantrasyon uygulamaları denilince ilk akla gelen isimlerden biri Lumosity. Nörolog onayı almış bu uygulama nöroplastisite ilkelerini kullanarak hedeflerinize uygun, özelleştirilmiş bir eğitim programıyla hafızanızı, dikkatinizi ve diğer zihinsel becerilerinizi kuvvetlendiriyor. Uygulamayı mobil aletlerinize ücretsiz olarak indirebilirsiniz ama dilerseniz ücretli üyelik paketleri de var.

Focus Writer

5. FocusWriter

İçerik yazarı olarak meslektaşlarımıza kıyak geçelim ama tabii bilgisayar başında yazı yazacak herkesi ilgilendiren bir uygulama FocusWriter. Konsantrasyon uygulamaları bilgisayarda herhangi bir işi yapmanıza yardımcı olurken FocusWriter sadece sakin kafayla yazmanızı sağlıyor. Yazım kontrolü ve daha birçok şeyi yapan zengin bir editörü var. Linux’te bile çalışıyor ve ücretsiz. (İsteyen bahşiş bırakabiliyor.)

Headspace

6. Headspace

Konsantrasyon bozukluğu sadece dikkat dağıtan web sitelerini kapatmaktan ibaret değil. Headspace, meditasyonu mümkün olduğunca basit bir hale getiriyor ve adı üstünde, zihninizi açıyor. Uygulamada birçok seviyede meditasyon var. (Bu arada, meditasyon bizde yoga ve benzeri aktiviteleri canlandırsa da tam çevirisi “derin düşünme”, yani epey geniş bir kavram.) Bu meditasyonlar dikkatinizi genişletirken stresinizi azaltmaya yardım ediyor. iOS ve Android cihazlarınıza ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Mindfulness

7. The Mindfulness App

The Mindfulness App de meditasyonu kullanan konsantrasyon uygulamaları arasına dahil. Doğrudan engellemelerle konsantrasyon artırmaya değil zihninizi daha rahat ve sağlıklı hale getirerek bunu kendi kendinize sağlamaya yardımcı oluyor. Bunu da size belirli bir meditasyon planı sunarak yapıyor. iOS ve Android cihazlarınıza ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Stayfocusd

8. StayFocusd

Stay Focusd aslında bir Google Chrome eklentisi ama konsantrasyon uygulamaları arasında saymamızda bir sakınca yok. Bu eklenti yukarıda tanıttığımız Self-Control ve Anti-Social uygulamalarının tersi yönünde çalışıyor. İnterneti kullanamayacağınız bir süre belirlemek yerine, vakit geçirmek istediğiniz sitelerde ne kadar süre harcamak istediğinizi ayarlamaya izin veriyor. Hem PC’de hem Mac’te kullanabilirsiniz.

Mind Node

9. MindNode

Konsantrasyon uygulamaları arasında gözümüze en hoş görünen ama 26,99 TL’lik fiyatıyla en fazla içimize oturan MindNode görsel düşünen kişiler için ideal. Uygulama, zihin haritalarınızı rengarenk bir şekilde ekrana dökmenizi sağlıyor. Böylece fikirleriniz üzerine beyin fırtınası yapmanızı, düşüncelerinizi düzenleyip paylaşmanızı kolaylaştırıyor. Şimdilik sadece iTunes’ta.

Mental Workout

10. Mental Workout

Konsantrasyon artırıcı uygulamalardan biri de Mental Workout. Bu uygulamadaki programlar daha iyi uyumanızı, stresi yok etmenizi ve dikkatinizi artırmanızı sağlıyor. Bir meditasyon öğretmeni ve psikoterapist tarafından tasarlanmış. iOS ve Android cihazlarınıza ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Time Out

11. Time Out

Time Out, ofis çalışanlarının gayet işine yarayabilecek konsantrasyon uygulamaları arasında. Yine Pomodoro tekniğini kullanan uygulama size 50 dakikada bir 10 dakikalık ara vermeyi hatırlatıyor. (Aslında tam okullardaki ders ve teneffüs mantığı.) 10 dakikada bir 10 saniyelik mini aralar da var. PC, Mac ve iOS cihazlara ücretsiz indirilebilir. Google Play’de bunun ayarında Break Reminder – Pomodoro diye bir uygulama mevcut.