Kindle Kitapları

Son yıllarda otobüste, metroda, kafelerde, kısacası pek çok yerde birçok kişinin elinde e-kitap okuyuculara rastlıyoruz. Artık kağıda basılı kitapların yerini bu tür okuyucuların almaya başladığı bir gerçek. Eskiden beri e-kitap okuyucularının en bilindik markası olan Amazon Kindle, pek çok kişi tarafından en çok tercih edilen marka haline gelmiş durumda. Biz de bu yazımızda Kindle nedir ve ne işe yararKindle’da okuyabileceğiniz kitap formatları nelerdir gibi konulara değineceğiz.

Kindle Nedir, Ne İşe Yarar?

Kindle Nedir

Kindle, bir e-kitap okuyucudur. E-kitap okuyucular, temel olarak dijital formattaki kitapları okumak için tasarlanmış pratik elektronik cihazlardır. Peki dijital kitaplar sadece bu okuyucularda mı okunur? Tabi ki hayır. Bildiğiniz gibi telefonlarda, tabletlerde bilgisayarlarda ve benzer teknolojiye sahip pek çok cihazda bu kitapları okuyabiliyorsunuz. Ancak e-kitap okuyucuların en önemli özellikleri, tamamen kitap okumak için tasarlanması ve buna bağlı olarak güneş ışığı vb. durumlarda bir tablete göre şaşılacak derecede iyi performans göstermesidir.

Neden Kindle?

Neden Kindle

“Ben kitabı öyle ekrandan okuyamam” diyorsanız, Kindle’ı hafife alıyorsunuz demektir. Çok uzun süreler dayanan pili ve en parlak güneş ışığında bile yansıma yapmayan ekranı çoğu zaman çok kullanışlı oluyor. Özellikle ağır, yüzlerce sayfalık kitapları yanınızda taşımak yerine, sadece Kindle taşımak çok daha pratiktir.

Kindle Kitap Formatı

Kindle Kitap Formatları

Peki bir Kindle’ınız var diyelim. O zaman ilk yapmanız gereken şey uygun formatta bir e-kitabı Kindle’ınızın içine atmak ve keyfinize bakmak! “Kindle için hangi e-kitap formatı uygun?” diye soracak olursanız, cevabınızı bu başlıkta bulabilirsiniz.

Aslında e-kitaplar genel olarak iki farklı formatta piyasada bulunurlar. ePUB (electronic PUBlication teriminin kısaltılmış hali) ve MOBI formatı. MOBI formatı genel olarak Kindle için tercih edilen bir formattır. Ancak bu Kindle’ın ePUB dosyalarını da okuyabildiği gerçeğini değiştirmez. Bunun yanında PDF dosyaları gibi dosyaları da Kindle’ınıza yükleyip sorunsuzca okuyabilirsiniz. En nihayetince bütün bu formatları ücretsiz yazılımlar kullanarak birbirlerine dönüştürebilir ve istediğiniz formatta kitabınızı okuyabilirsiniz.

Kindle Kitap Formatları Arasındaki Farklar

Kindle Kitap Format Farkları 1

Aslında onlarca farklı e-kitap formatı bulunmakta. Biz burada sadece en çok kullanılan üç farklı formata göz atacağız. İlk olarak ePUB formatına bakarsak, bütün formatlar arasında en çok desteklenen format ePUB formatıdır. Yaklaşık 300 farklı platform bu formatı desteklemektedir ve cihazın ekran genişliğine göre e-kitabınızı uygun bir biçimde görüntüleyebilir.

Kindle Kitap Format Farkları 2

Bütün e-kitap formatları kendine göre artı ve eksiler barındırır ancak e-kitap okuyucularda en çok tercih edilen format MOBI formatıdır. MOBI formatı Amazon tarafından satın alınmıştır. Dosyaları dizinleme ve yüksek sıkıştırma gibi önemli avantajları vardır. Aynı zamanda eğer e-kitap okuyucunuz da destekliyorsa bu formatta sayfalar üzerinde notlar alabilir ve çizimler yapabilirsiniz. Aynı zamanda küçük ekranlar için daha avantajlı bir yapıya sahiptir.

Kindle Kitap Format Farkları PDF

PDF formatı ise en eski e-kitap formatlarından biridir. PDF formatındaki dosyalarının önemli artılarından birisi elektronik olarak koruma altına alınabilmesi ve sizden başka kimsenin dosya üzerinde değişiklik yapamamasıdır. Bunun yanında metin, çizim, video, fotoğraf gibi pek çok dosya biçimi PDF formatına dönüştürülebildiği için sıklıkla tercih edilen e-kitap formatları arasındadır.

Sonuç olarak bu üç farklı formatı da e-kitabınızı hangi cihazda okuduğunuza bağlı olarak seçebilirsiniz. Ücretsiz olarak sunulan Kindle e-kitap format dönüştürücü programlarını kullanarak sorunsuz dönüşümler yapabilir ve kitabınızı okuyabilirsiniz.