• Kıyafete Uygun Kemer Seçimi Nasıl Yapılır?

kemer çeşitleri

erkek kemer
    kemer çeşitleri
              kadın kemer
                    kemer seçimi

                      Hem erkek hem de kadınlar için stil dönüşümüne yardımcı olan çeşitli aksesuarlar mevcut. Her zaman arzu edilen bir aksesuar olmasa da işlevsel bir amaca hizmet eden kemer de bunlardan biri ancak şık ve zarif görünmek için kemerleri doğru yerde ve doğru zamanda kullanmak gerekiyor. Kadın ve erkek kemer modellerini ne şekilde kullanmanız gerektiğini merak ediyorsanız, bu stil rehberindeki önerileri uygulayabilirsiniz. 

                      Kemer ve Kıyafet Eşleştirmesi için Püf Noktaları

                      Kusursuz kıyafet kombinasyonları yaratmış olsanız bile yanlış kemer seçimi tüm partiyi mahvedebilir. Tarzınızla uyumlu kadın veya erkek kemer modelleri seçerken aşağıdaki püf noktalara dikkat edebilirsiniz:

                      Kemer rengi: Kıyafetlerinize uygun kemer seçimi yaparken her şeyden önce renk kuralına dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle ayakkabı ve kemerin aynı renkte olmasına özen göstermelisiniz. Koyu renkli ayakkabılar için koyu renkli kemerler mükemmel manzaralar yaratabilir ancak beyaz ve gri ayakkabılarda istisnai bir durum var. Açık ve nötr renkler kullanıyorsanız, siyah deri kemer modelleriyle kontrast yaratarak durumu lehinize çevirebilirsiniz.

                      Kemer genişliği: Doğru rengi seçmenin yanı sıra dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kemerin genişliği. Burada çok basit bir kural var; resmi kıyafetlerde ince, gündelik kıyafetlerde ise kalın kemerler kullanmalısınız. Örneğin, takım elbise kemeri olarak daha zarif ve ince tasarımları tercih ederken kot kemeri olarak daha kalın modellere yönelmelisiniz.

                      Kemer tokası: Tokalar kemerde fonksiyonel bir göreve sahip olsa da aynı zamanda aksesuar niteliği taşıyor. Bu nedenle özellikle erkek kemer tokası detayının hem şekil hem de malzeme olarak diğer parçalarla tutarlı olması gerekiyor. Örneğin, resmi kıyafetlerde mat kol düğmeleri tercih ediyorsanız, kemer tokasının da mat siyah renkli olmasında fayda var. Öte yandan gündelik giyimde D ve O şeklindeki kemer tokaları oldukça işe yarıyor fakat takım elbise gibi resmi kıyafetlerde çerçeveli tokalar daha zarif bir görünüm sunuyor.

                      Kemer malzemesi: Söz konusu kemer seçimi olduğunda işin içine malzeme faktörü de giriyor. Örneğin, bir çift kahverengi süet bot giyiyorsanız aynı renkte süet bir kemer takmalısınız. Bununla birlikte kemerler genellikle deri malzemeyle üretiliyor. Neredeyse tüm resmi kıyafetler için uygun bir seçim olan deri kemer tasarımları klasik bir zarafet sunuyor. Gündelik kombinlerde deri kartını oynamak istiyorsanız, basit ve nötr tonlardan oluşan kahverengi ve siyah deri kemer modelleri birçok parçayla şık bir uyum yakalıyor. 

                      Kemer Çeşitleri Nelerdir?

                      İster elbise ister pantolon kemeri olsun, kıyafetinize en uygun aksesuarı bulmak için kemer türleri hakkında fikir sahibi olmalısınız. 

                      En popüler kemer çeşitleri şu şekilde:

                      Kumaş Kemer:

                      Kumaş kemerler sezonun parlak renkleri nedeniyle yaz için en uygun seçeneklerin başında geliyor. 

                      Kadınlar için bağlamalı kemer modelleri de bulunan kumaş kemerler sahile giderken, şehirde dolaşırken ve diğer gündelik etkinliklerde için sportif bir görünüm sunuyor. 

                      Kumaştan yapılan kadın kemer tasarımları özellikle bol elbiselerin bel kısmını toplayarak için fonksiyonel bir şıklık sunuyor.

                      Ayrıca gündelik ve resmi giyim arasındaki çizgiyi bulanıklaştıran loafer ayakkabı ve gömlek gibi parçalara da uyum sağlıyor. 

                      Pamuk kumaşın esnekliği farklı toka stillerinin kullanılmasına izin verse de genellikle D şeklindeki sportif halkalar tercih ediliyor.

                      Örgü Kemer:

                      Bir yaz akşamı veya ofis partisinde şık ve sportif görünmek istiyorsanız, gündelik kombinlerinizi örgü kemer modelleriyle tamamlayabilirsiniz.

                      Örgü kemer kullanırken dört mevsime de uyum sağlayan, çok yönlü ve nötr bir seçenek için kahverengi modelleri tercih etmenizde fayda var. 

                      Düz yaka pamuklu bir gömlek, koyu renkli veya toprak tonlarına sahip bir chino ile benzer tonlara sahip bir ayakkabıyla estetik bir görünüm oluşturabilirsiniz. 

                      Süet Kemer:

                      Kemerde deri malzeme geleneksel bir şıklık sunsa da malzeme kalitesinden ödün vermeyen süetler daha rahat bir seçenek olarak ortaya çıkıyor. 

                      Parlak gümüş bir tokaya sahip tasarımlar eskitilmiş bir kotta veya şortlarda eğreti durduğu için D halkalı süet kemerler gündelik kıyafetlerin tümüyle kullanılabiliyor. 

                      Süetin pürüzlü dokusu renk faktörünü daha da önemli hale getirdiği için mutlaka ayakkabılarla uyumlu renklerin kullanılması gerekiyor.

                      Gündelik Deri Kemer:

                      Deri kemer modelleri resmi durumlarla ilişkilendirilmesine rağmen gündelik kıyafetlere uyum sağlayan seçenekler de mevcut. Bu iki stil arasındaki fark ise toka tasarımında ortaya çıkıyor. 

                      Deri kot kemeri örneğinden yola çıkmak gerekirse, gündelik kıyafetlerle uyumlu tasarımların tokaları kare yerine kavisli formlardan oluşuyor. 

                      Ayrıca kayış genişliği de elbise kemerlerine kıyasla daha fazla oluyor. Rahat kıyafetlerle eşleştirmek için risksiz bir seçenek arıyorsanız, kahverengi ve siyah tonlarını tercih edebilirsiniz.

                      Resmi Deri Kemer:

                      Gündelik deri kemerlerin daha sofistike bir versiyonu olan resmi modeller, kadınlarda kumaş pantolon erkeklerde ise takım elbiseler için en uygun seçenek. 

                      Bu hakiki deri kemer modellerinde genellikle dana derisi kullanılsa da timsah ve devekuşu derisinden üretilmiş egzotik stilleri de mevcut. 

                      Görünümleri mat veya parlak olabilir fakat karakteristik özelliği köşeli toka tasarımından geliyor. 

                      Kadınlarda Vücut Tipine Kıyafet Kemer Eşleştirmesi

                      Kadın giyim koleksiyonlarındaki vücut hatlarını vurgulayan ürün çeşitliliği kemer kullanımına da bazı kurallar getiriyor. Vücut tipine göre kadın kemer seçiminin püf noktaları şu şekilde:

                      Minyonsanız;

                      Dar, ince ve tek renkli kemerleri tercih etmelisiniz. 

                      Elbise, tulum veya yüksek belli pantolonlarda renkli kemer kullanırken benzer tonları koruduğunuzdan emin olmalısınız.

                      Aerodinamik bir siluet yaratmak için bağlamalı kemer modellerini kullanabilirsiniz.

                      Uzun boyluysanız;

                      Orantılı bir görünüm için daha fazla yüzey alanına sahip geniş ve kalın kemerleri tercih etmelisiniz.

                      Kalın kemerleri hem kalçada hem de belde kullanabilirsiniz.

                      Düşük askılı veya straplez üst giyim parçalarında biraz daha ince bir kemer seçmeyi düşünebilirsiniz.

                      Kum saati vücut tipiniz varsa;

                      Vücut kıvrımlarını desteklemek için kemeri göğüs ve bel arasındaki boşluğa takmalısınız.

                      İster resmi ister rahat bir elbise olsun, siyah deri kemer modellerini rahatça kullanabilirsiniz. Ayrıca ceket kullanıyorsanız, kemer ceketin altında olmalı.

                      Abartılı olmadığı sürece bileklik, kolye ve yüzük gibi bijuteri takı seçenekleriyle uyumlu büyük toka tasarımlarını tercih edebilirsiniz.

                      Kemer Kullanırken Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

                      Kemerleri kıyafet ve ayakkabılarla nasıl eşleştirmeniz gerektiğini artık biliyorsunuz. Öyleyse akılda tutulması gereken diğer püf noktalarla kusursuz bir stil yolculuğuna hazırlanabilirsiniz. 

                      Daha akıcı bir görünüm yakalamak için elbisenizle aynı renk kemerleri kullanın.

                      Aksesuarınızın uzun ömürlü olmasını sağlamak için uygun şekilde saklayın ve temizleyin.

                      Kemerlerinizi saklarken katlamaktan ve sıkıca kıvırmaktan kaçının.

                      Gardırobunuzdaki temel parçalara biraz hayat getirmek için kemer alışverişinde renkli ve cesur tarzlara yönelin. 

                      Hırka üstüne kemer kullanmaktan çekinmeyin. Böylece dış giyimde şık ve katmanlı bir görünüm elde edebilirsiniz.

                      Soğuk mevsimlerde kumaş ve ip gibi hafif kemerler yerine derinin çok yönlülüğünden yararlanın.

                      Kemeri aksesuarlarınızın tümüyle eşleştirmeyin. Bazı durumlarda zıtlık yaratarak daha şık bir stile kavuşabilirsiniz. 

                      Siyah ve beyazın benzer tonlarını içeren bir ayakkabı veya kıyafet tercih ediyorsanız, siyah kemer takmalısınız. Örneğin, beyaz veya açık gri ayakkabılar için siyah renkli bir erkek deri kemer kullanabilirsiniz.

                      Smokin giyerken asla kemer takmamalısınız. Bunun için özel olarak tasarlanan smokin kuşağı aksesuarları bulunuyor.

                      Kısacası gündelik ve resmi kıyafetlerde kemer takmanın o kadar katı kuralları yok fakat işin içine vücut tipinden ayakkabılara kadar çeşitli faktörler giriyor. Yine de estetik kombinasyonlar oluşturmanın yolu kemeri tek bir parçayla eşleştirmek yerine genel bir uyum yakalamaktan geçiyor.