Fotoğrafçılık edinebileceğiniz en heyecan verici hobilerden biridir. Fakat her yeni başlayana olduğu gibi, fotoğrafçılık da gözünüze biraz kafa karıştırıcı görünebilir. Bilmeniz gereken pek çok ayrıntı olduğunu düşünürsünüz, teknik yetersizlikleriniz moralinizi bozabilir, hangi makineyi ve aksesuarları almanız gerektiğinden emin olamazsınız. Bu gibi düşünceler sakın hevesinizi kaçırmasın. Herkes bir yerlerden başlıyor, öyle değil mi? Bu yazımızda fotoğrafa yeni başlayanlar için öneriler bulacaksınız. Şimdiden iyi okumalar, kadrajınıza hep mutlu kareler girmesi dileğiyle!

1. Fotoğraf makinesi seçiminizi iyi yapmalısınız.

Fotoğraf Makinesi Seçimi

Hayatınızda ilk defa bir fotoğraf makinesi alıyorsanız, kendinizi çekingen hissedeceksinizdir. Doğru fotoğraf makinesini mi alıyorum sorusu yakanızı bırakmaz. Yeni başlayanlara önerimiz, doğrudan en pahalı fotoğraf makinesini almaya koşmamalarıdır. Daha uygun fiyata bulabileceğiniz bir fotoğraf makinesi ile de iyi kareler yakalayabilirsiniz. Fotoğrafa yeni başlayanlar için DSLR fotoğraf makineleri en uygun seçenekler arasındadır (özellikle kısıtlı bir bütçe ile hareket etmek zorundaysanız). Örneğin, Nikon D7000 ya da muadili bir fotoğraf makinesi işinizi görecektir.

2. Tripod almayı düşünebilirsiniz.

Tripod

Eğer ellerinizin çok titrediği hissine kapılıyorsanız, daha net fotoğraf çekmek için bir tripoddan yardım alabilirsiniz. Elde ettiğiniz sonuçların daha iyi olacağını göreceksiniz. Shutter hızını ayarlayarak tripod üzerindeki kameranın titremesinden doğan etkiyi azaltmanız fotoğrafınızın sizi daha çok memnun etmesini sağlayacaktır. Fotoğraf makinenizin zamanlayıcı (timer) fonksiyonunu etkin hale getirerek daha sabit bir görüntü elde edebilirsiniz.

Fotoğraf makinenize uygun bir tripod arıyorsanız, buraya tıklayabilirsiniz.

3. Lens seçimi önemlidir.

Fotoğraf Makinesi Lensleri

Lens seçimi, en az fotoğraf makinesi seçimi kadar önemlidir. Her lens her makineyle uyumlu olmayacağı için önceden araştırma yapmanız gerekir. Lensin boyutu ve şekli makinenizin bağlantı yerine uymadığında paranızı boşa harcamış olursunuz. Henüz fotoğrafçılığın hangi alanına yöneleceğine kesin karar vermemiş bir yeni-başlayan olduğunuz için, genel amaçlı zoom lensler sizin için ideal olacaktır.

4. Kameranızı yanınızdan ayırmayın.

Kamerayı Yanında Taşımak

Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için önemli olan başka bir şey de fotoğraf makineleriyle her an birlikte yaşamayı öğrenmeleri çünkü sanat eseri geliyorum demez. Her an ölümsüzleştirmek istediğiniz bir görüntü ile karşılaşma ihtimaliniz var. Fotoğraf ekipmanlarınızdan en gerekli olanları (sadece makineniz bile olabilir) yanınıza alarak sokaklara çıkın. Ne kadar fotoğraf, o kadar deneyim.

5. Sıradan olanı önemseyin.

Sıradan Fotoğraflar Çekmek

İlla çok müthiş bir manzara ya da etkileyici bir doğa fotoğrafı çekmek için yaşamayın. Günlük hayatınızda size çok sıradan görünen, alışık olduğunuz nesnelere, yerlere ve kişilere bakın. Fotoğrafçının gözü böyle böyle gelişir. Doğru ışıkta yakalanan bir çiçek ya da bir mimik, size çok güzel sonuçlar verebilir. Sade olana mutlaka bir de fotoğrafçı gözüyle bakın deriz.

6. Ulaşabildiğiniz bütün kaynaklara merakla sarılın.

Fotoğrafçılık Kaynakları

Flickr gibi internet sitelerinde gezinin, fotoğrafçıların fotoğraflarını inceleyin, internet üzerinde fotoğrafçılık teması etrafında oluşturulan forum sitelerini okuyun ve tartışmalara katılın. Fotoğrafa yeni başlayanlar için kitap tavsiyeleri alın, onları edinin ve bol bol okuyun. Mobil fotoğrafçılık, düğün fotoğrafçılığı, portre fotoğrafçılığı ve benzeri diğer fotoğrafçılık alanlarında kendinizi geliştirmeniz için pek çok online, basılı, görsel kaynak bulabilirsiniz.

7. Fotoğrafçılık emektir: Denemekten korkmayın.

Fotoğraf Çekme Denemeleri

Deneysel olun. Elinizdeki fotoğraf makinesiyle size çok çılgın gelebilecek açılarda, ışıklarda, pozlarda fotoğraflar çekin. Pek çok fotoğrafın içinden mutlaka sevdikleriniz olacaktır. Öğrenme sürecinizi önemseyin ve denemekten korkmayın.

8. Makinenizin ayarlarıyla bol bol oynayın.

Fotoğraf Makinesi Ayarları

Fotoğraf çekimlerinizi iyileştirmek istiyorsanız, asla bir tek ayara bağımlı kalmayın. Fotoğraf makinenizle birlikte elinize geçen kullanma kılavuzunu alın ve okuyun. Makinenizin üzerinde bulunan o gizemli küçük sembollerin ne anlama geldiklerini öğrenin ve her birini mutlaka deneyin.

Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlar İçin Tüyolar

Fotoğrafçılık Tüyoları

  • Eğer etrafınızda tanıdığınız iyi ve profesyonel fotoğrafçılar varsa, çektiğiniz fotoğrafları onlara gösterin ve onlardan eleştirin isteyin. On – yirmi fotoğrafınıza eleştiri aldığınızda ve bunları dikkatlice dinleyip uyguladığınızda fotoğrafçılıkla ilgili pek çok şey kapmış olacaksınız.
  • Fotoğraftan anlamayan insanların eleştiri ya da övgülerini pek dikkate almayın. Zira fotoğrafçılıkla alakası olmayan kişiler sadece fotoğraftaki nesneyi yorumlarlar.
  • Çektiğiniz fotoğraflara mutlaka kendinizden bir yorum katmaya çalışın. Böylece çok daha özgün ve kendinize has çekimler ortaya çıkarabilirisniz.
  • Aldığınız fotoğraf makinesinin kullanım kılavuzunu bir kenara atmayın. Kılavuzu detaylıca incelediğinizde makinenin gözünüzden kaçan bir özelliğini keşfedebilirsiniz.
  • Fotoğrafçılık, tıpkı bisiklet sürmek gibi pratik ister. Bol bol ilgili yazıları okuyun ve bol bol fotoğraf çekim denemeleri yapın.
  • Fotoğraf çekmeye yeni başladığınızda konuya yaklaşarak odaklanmaya çalışın. Fotoğraflarınızın yeterince iyi olmaması konuya yeterince yakınlaşmamanızdan kaynaklanabilir.
  • Fotoğraf çekerken mutlaka ışığın nereden geldiğini görün. Bu, doğal güneş ışığı olabileceği gibi çektiğiniz kapalı ortamda bulunan yapay ışık da olabilir. Işığın çektiğiniz fotoğrafa nasıl yansıttığı, ne kadar yeterli olduğu çekilen fotoğrafta önemli faktördür.