Bilgisayar Nasıl Toplanır?
Bilgisayarların hayatımızdaki her alana hizmet etmesiyle birlikte, elimizin altında en iyi bilgisayarın olmasını da istemeye başladık. Piyasada birçok farklı markaya ait bilgisayar modeli bulunur. Masaüstü ve dizüstü seçenekleri bulunan bilgisayarların özelliklerine ve performanslarına göre çeşitleri değişir ve fiyatları da buna bağlı olarak azalır ya da artar. Teknolojik ürünlerin tamamının ya da belirli parçalarının ithal edilmesine bağlı olarak zaman zaman artan kur fiyatları nedeniyle maliyetler de artar. Satış fiyatlarındaki kura bağlı yükselmeler, kullanıcıları hayli zorlar ve alternatif ve onları daha az maliyetli olabilen bilgisayar toplama işine sevk eder, kimi kullanıcılar içinse maddiyattan bağımsız olarak bilgisayar toplamak bir hobidir.
Bilgisayar toplama işlemi son zamanlarda oldukça sık tercih edilen bir yöntem haline de geldi. Bu yönteme başvuran kullanıcıların farklı amaçları ve istekleri bulunuyor. İstediği özellikleri tek bir bilgisayarda bulamayan kullanıcılar toplama bilgisayar yoluyla amaçlarına ve isteklerine en iyi hizmet edecek bilgisayarı kendileri oluşturabilirler. Hazır bilgisayarlardan daha az maliyetle oluşturulabilen toplama bilgisayarların birçok farklı çeşidi ve özellikleri bulunur çünkü tamamen kişinin kendi isteğine göre kişiselleştirilmiş parçaların bir araya gelmesiyle oluşturulurlar.
Eğer siz de sistem toplamak istiyorsanız bilgisayar toplama rehberi ve ipuçları sayesinde daha bilinçli bir alışveriş yaparak uyumlu parçaları bir araya getirebilirsiniz.
Bilgisayar Toplarken Bir Araya Getirilmesi Gereken Parçalar
Bilgisayarlar birbiriyle uyumlu parçalar sayesinde çalışır. Bu sistemin aktif olabilmesi için belirli parçalara ihtiyaç vardır. Bilgisayar kasası toplama ve diğer parçaları bir araya getirme işlemini yapabilmeniz için bu parçalar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Toplama bilgisayar oluşturabilmek için işlemci, anakart, harddisk, RAM bellek, SSD, ekran kartı, kasa, monitör, klavye ve mouse gibi parçaları bir araya getirmeniz gerekir.
- İşlemci: İşlemci bir merkezi sistem birimidir. Bilgisayarda gerçekleşen tüm eylemler işlemciden geçerek diğer kollara ulaşır. işlem bilgisayarın beyni gibidir. Bu sebeple, seçeceğiniz işlemci son derece önemlidir.
- Anakart: Bilgisayardaki donanımların birbirlerine komut gönderip uyum içinde çalışmasını sağlayan sistemdir. anakart ne kadar iyi ve güçlü olursa bilgisayarınızın kullanım ömrü ve taşıyabileceği kapasite de o kadar fazla olur.
- Bellek (RAM): Bilgisayarın ihtiyaç duyduğu ve duyacağı bilgileri geçici olarak depolayan birimdir. Kısa süreli bilgileri depolayan ve hızlı şekilde tarayan belllek bilgisayara hız katar. Geçici bir bellektir. 2, 4, 8 ve 16 GB gibi çeşitleri bulunur.
- SSD: SSD parçası veri depolar. Bilgisayara ayrı bir hız kazandırır. SSD olan bilgisayarlar daha çabuk açılır. Uygulamalar daha hızlı açılır ve kullanılır.
- Ekran Kartı: Ekran kartı bilgisayarda oluşan işlemlerin görüntü olarak monitöre aktarılmasını sağlayan birimdir. Kaliteli bir ekran kartı ekran kalitenizi yükseltecektir. Monitörünüzün de ekran kartınız kadar iyi olması gerekir. Kötü bir monitöre sahipseniz ekran kartınızın iyi olması bir anlam ifade etmez çünkü alının görüntü ekrana kötü yansıyacaktır.
- Kasa: Bilgisayarda bulunan işletim sistemlerinin bir arada toplandığı ve korunduğu bölümdür. Masaüstü bilgisayarlarda bulunur. bilgisayar kasası plastik ya da metal olabilir.
- Monitör: Sistemden gönderilen bilgileri ve işlemleri kullanıcının görebileceği hale getiren ekrandır. Çözünürlüğü önemlidir. Kaliteli bir görünüm için yüksek çözünürlükte ekran ve monitor tercih edilmelidir.
- Klavye & Fare: Bilgisayara komut verecek harici sistemler klavye ve mouse oluşturur. Klavye harf, rakam, sembol ve komut tuşlarından oluşan bir yapıdır. Q ve F klavye olarak iki çeşittir. Fare ise bilgisayar ekranındaki hareketli imleci kontrol eden ve yönlendiren komut aracıdır.
Bilgisayar Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sistem toplarken yapmanız gereken öncelikli şey bilgisayarı ne amaçla kullanacağınızı belirlemektir. Oyun oynamak için, internette sörf yapmak ve dizi film izlemek için, akademik işlerinizi yürütmek için ya da ofis kullanımı için bilgisayar toplamak istiyor olabilirsiniz. Bu amaçlar doğrultusunda seçeceğiniz işlemciden monitöre kadar her parça farklılık gösterebilir. Önce amacınızı belirlemeli daha sonra buna uygun parçaları bir araya getirmelisiniz.
- Eğer bilgisayarınızı yalnızca dizi ve film izlemek için ve internette sörf yapmak için kullanacaksanız işlem yoğunluğuna sahip şeyler yapmayacaksınız demektir. Bu nedenle, yüksek kapasiteye sahip bir RAM’e ihtiyacınız olmaz. Düşük kapasitedeki RAM işinizi görecektir.
- Akademik kariyerinizde size yardımcı olacak sunum dosyaları, PDF dosyaları ve benzeri dosyalarınız için kullanacağınız bilgisayarda hız önemlidir. Birkaç dosyanın açık bulunması, birden fazla işlemin birlikte yürütülmesi ve programların hızlı ve sorunsuz çalışabilmesi için yalnızca sörf yapmak için kullanılan bir bilgisayarlardan daha yüksek bir RAM’e ihtiyacı vardır.
- Oyun oynamak ve gelişmiş edit ve tasarım programlarını kullanmak, profesyonel çizim yapmak gibi gelişmişlik isteyen işlemleri yapmak üzere bir bilgisayar oluşturacaksınız RAM ve ekran kartı kapasitesinin yüksek olmasına dikkat etmelisiniz. Çekirdek sayısı fazla olan bir ürün seçmelisiniz. SSD olması bilgisayarınıza hız katacağından bilgisayarın performansını da artırır. Bu tip bilgisayarların parçalarının ihtiyaç duyulduğu zaman yükseltmek amacıyla değiştirilebilecek parçalar olması önemlidir.
- Toplama bilgisayar yapma işleminin en kritik noktası birbiriyle uyumlu parçaları bir araya getirmektir. İşlemci ve anakart uyumu çok önemlidir. En bilindik işlemciler Intel ve AMD işlemcilerdir. Bunların yapıları birbirinden farklıdır. Bu sebeple işlemci ve anakartın birbiriyle uyumlu olması gerekir çünkü İntel işlemcili bir bilgisayarda AMD anakart çalışamaz. Örneğin AMD Ryzen işlemci tercih edecekseniz anakartın AM4 soketine sahip olması zorunludur. Bu sorunla karşılaşmamak için önce işlemcinizi belirleyebilir daha sonra işlemcinize uyumlu anakart seçebilirsiniz.
- Ekran kartı ve işlemci de birbiriyle uyumlu olmalıdır. Bu iki parçanın uyumsuz olması durumunda dar boğaz denilen teknik bir problem oluşur. Örneğin eğer ekran kartınız kaliteli ve yüksek kapasiteye sahip iken işlemciniz ekran kartına göre düşük performans gösteriyorsa ikisi arasında uyumsuzluk yaşanır ve ekran kartı ne kadar iyi çalışırsa çalışsın işlemci yavaş kalacağından yeterli verim alınamaz. Bu sorunu yaşamamak için ekran kartını ve işlemciyi kapasite olarak dengelemeniz gerekir.
- RAM’ler belirli frekans değerine sahiptir ve bu frekansla çalışır. Anakartın da bu frekansı karşılayabilmesi gerekir Frekans kapasitesini dengelemek gerekir.
- İhtiyacınız olan kapasiteden daha fazla RAM almak bir işinize yaramayacaktır. Nasıl olsa kullanırım düşüncesine girerek amacınızdan çok fazlasına hizmet edecek kapasitede RAM almanız boşuna para harmanız demektir.
- Bellekler anakart ve işlemci ile uyumlu olmalıdır.
- Toplama bilgisayar kasası seçimi yaparken kasayı nerede konumlandıracağınızı belirleyerek seçim yapmalı ve ölçülerine dikkat etmelisiniz.
- Toplayacağınız tüm parçaların yeni nesil sistem olmasına özen gösterirseniz güncellemeleri ve yenilikleri takip etmeniz daha kolay olur.
Toplama bilgisayar önerileri sizin için fikir oluşturabilir. Sizinkiyle benzer amaçlar için oluşturulmuş bilgisayarları inceleyerek parça seçimi konusunda yardım alabilirsiniz. Ayrıca toplama bilgisayarınız için seçeceğiniz parçaları satın almadan önce ürün sayfalarında bulunan “Mağazaya Sor” özelliğini kullanarak satıcılara danışabilir ve destek alabilirsiniz.
Yorum Yap